10 Tips om beter met je emoties om te gaan

Hoe ga ik om met mijn emoties?

1) Voel je emotie. Waar voel je die emotie? (denk aan een knoop in je maag, verhoogde hartslag etc.). Laat alles gaan en durf te voelen.

2) Vind de grondoorzaak van je emotie. Stel jezelf de vraag: wat zit er achter mijn boosheid? En voel de emotie die opkomt ook écht in je lichaam als je jezelf antwoord geeft. Stel jezelf de ‘5x waarom’ vraag elke keer als je een emotie voelt. Bijvoorbeeld:

  • Waarom ben ik boos? Omdat mijn baas geen aandacht aan me besteedt.
  • Waarom heb ik die aandacht nodig? Omdat ik mij zo uitsloof.
  • Waarom sloof ik mij zo uit? Omdat ik graag gewaardeerd wordt.
  • Waarom heb je die waardering nodig? Omdat niemand mij complimenten geeft.
  • Waarom heb ik die complimenten nodig? Omdat ik mij bedroefd voel, omdat ik thuis slechts kritiek krijg.

Tip: de grondoorzaak begint meestal met: “Ik voel mij …”

3) Ga langs bij je huisarts en vraag een doorverwijzing naar een psycholoog. Je hoeft niet eens uit te leggen waarom en je hoeft het ook niet aan iemand te vertellen. Het is allang geen taboe meer. Ongeveer 63% van de mensen tussen de 18-34 jaar heeft een psycholoog bezocht en 75% overweegt een bezoek. Een psycholoog helpt je om: 1) je verhaal te uiten (vertellen lucht op – vooral als je weet dat je geen oordeel of weerstand krijgt) 2) te bedenken wat jij wilt in je leven en hoe je dat kan krijgen

4) Vind je het (nog) niet prettig om met een vreemde te praten? Schrijf je verhaal dan op. Schrijf alles op van je verleden en wat je voelde. Dit hoeft niet in één keer en ook niet netjes. Schrijf alles op wat in je opkomt. Je kunt bijvoorbeeld elke dag een kwartiertje schrijven. Bang dat iemand het leest? Schrijf het op je laptop en beveilig het met een wachtwoord.

5) Houd een dagboek bij. Schrijf hier elke dag drie emoties op die je gevoeld hebt. Schrijf op waar je die voelde en waarom. Zo leer je jezelf en je lichaam steeds beter kennen.

6) Praat erover met een bekende. Iemand waarbij jij denkt dat degene je begrijpt. Een luisterend oor. Door kwetsbaar te zijn worden banden juist versterkt.

7) Breng jezelf kennis bij over dit onderwerp. Er zijn talloze boeken over omgaan met je emoties. Daarnaast zijn er nu ook documentaires en (YouTube)-video’s die je kunnen helpen.

8) Verbind: of dat nu is met God, het Universum of iets anders waar je in gelooft. Het brengt rust om elke avond te bidden en aan ‘iemand’ te vertellen wat je hebt meegemaakt en hoe je je voelt.

9) Je hebt je emoties al een tijdje onderdrukt. Dit kan je lichaam en geest niet in een paar dagen verwerken. Voer bovenstaande stappen uit en geef het tijd.

10) Reflecteer: welke belangrijke lessen heb je geleerd van die situatie en je emotie? Oordeel niet over jezelf. Gevoelens zijn er namelijk altijd om je te helpen. Onderdruk je emoties niet, maar word ze de baas. Het zijn jouw hulpmiddelen.

>> Lees ook: The Ice Queens: we onderdrukken emoties en zijn geestelijk verdoofd

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s