The Indian ICE Queens: we onderdrukken emoties

Mijn vader is stoïcijns, autoritair, hard, direct en trots. Mijn moeder is trots, controlerend en emotioneel niet toegankelijk. Allebei hebben ze iets gemeen: ze kunnen boos worden. De enige emotie die ik bij hun heb gezien is dan ook: boosheid. Verder hebben ze nooit hun gevoelens uitgesproken.

De ijskoningin

Cold as ice but in the right hands she melts

Je kunt het waarschijnlijk al raden. Ik werd een ijskoningin. Zonder te weten dat ik een ijskoningin was. In mijn kindertijd was ik vooral rustig. Ik kon veel ervaringen niet begrijpen en had niemand om hierover te praten dus ik besloot mij terug te trekken. In mijn pubertijd begon ik- ach ja hoe kan het ook anders- te puberen. De standaard dingetjes werden uit de koffer getrokken: spijbelen, daten, uitgaan en drinken. Daarnaast begon ik emotie te tonen: woede. De enige emotie die ik kende, omdat dit de enige emotie was die ik bij mijn ouders had gezien. Ik was snel op mijn teentjes getrapt door alle hormonen die in mijn lijf gierde, schreeuwde vaak en was een heethoofd. Deze woede was waarschijnlijk mijn uitlaatklep om te dealen met de hormonen, onderdrukte emoties en alle vroegere en hedendaagse ervaringen. Dit ging lang door tot in my twenties. Ik voelde mijzelf steeds leger worden. En in 2017 brak ik. Ik kreeg stress gerelateerde klachten waar je a4’tjes mee vol kunt schrijven.

De nadelen van emoties onderdrukken

In veel krantenartikelen zie ik terugkomen dat Hindoestaanse Vrouwen vaak geestelijk verdoofd zijn. Dit betekent emoties onderdrukken, met allemaal negatieve gevolgen:

  • Je verliest energie: om emoties te onderdrukken ga je iets in je lichaam aanspannen. Dit vereist veel inspanning. Zo kan je bijvoorbeeld je buik inhouden of je nek en schouders aanspannen telkens als je een emotie voelt opkomen. Dit ga je op een gegeven moment voelen.
  • Je mist de signalen van je lichaam: als je bijvoorbeeld hoofdpijn hebt, slik je een paracetamol om je lichaam stil te houden, in plaats van te bedenken waarom je hoofdpijn hebt.
  • Je immuunsysteem verzwakt: als je geen aandacht besteedt aan je emoties, blijven ze in je lichaam. Ze zorgen voor emotionele stress. Dit heeft effect op je immuunsysteem, waardoor je sneller ziek wordt.
  • Je hebt minder controle over je zelfbeheersing: emoties onderdrukken is zwaar. Je zit daarom nooit écht lekker in je vel, waardoor je steeds vaker boos wordt om onbelangrijke dingen.

Feiten en cijfers

Besef dat we gemiddeld 70.000 gedachten per dag hebben. En besef dat gedachten emoties oproepen. Emoties onderdrukken is dus niet alleen onnodig, maar ook onmogelijk om vol te houden. Het is simpelweg doodvermoeiend!

Waarom onderdrukken we onze emoties?

Dus… waarom doen we het dan? Het is in de Hindoestaanse cultuur niet gebruikelijk om te praten over nare emoties, gevoelens, gedachten en ervaringen. De Hindoestaanse gemeenschap is dus ons eigen Instagram: het lijkt alsof alles perfect is. Het was bij de Hindoestanen van vroeger (ja, want wij zijn de Hindoestanen van nu) belangrijk wat anderen van je denken. Daarom moest alles perfect lijken. Als je afweek van wat in hun ogen ‘perfect’ was, werd je letterlijk aangevallen door familieleden en de gemeenschap. ‘Sterk’ zijn werd dus een overlevingsinstinct.

De betekenis van boosheid

De reden waarom woede zo vaak voorkomt in de Hindoestaanse gemeenschap is naar mijn inziens omdat het geen echte emotie is en het wordt geassocieerd met status en macht. Twee dingen die erg belangrijk zijn in de cultuur. Onder boosheid zit vaak een andere emotie zoals: teleurstelling, angst of verdriet. Dit zijn emoties die geassocieerd worden met kwetsbaarheid. En kwetsbaarheid wordt gelijkgesteld aan ‘zwak’.

Doorbreek de zwijgcultuur

Kwetsbare emoties als verdriet en teleurstelling werden daarom onderdrukt. Maar dat hoeft niet meer. Als je nu je emoties uit, zal je niet meer aangevallen worden. Veel vrouwen zijn je namelijk al voor geweest. En die hebben het gered, doordat ze hun innerlijke kracht hebben gebruikt in combinatie met de mogelijkheden van de huidige maatschappij die de veiligheid biedt om dit te kunnen doen. Laten we deze vreselijke ongezonde cirkel dus even doorbreken met z’n allen, ok?

Ook ik ben nog bezig met leren en ben er nog lang niet. Alle emoties en stress kwamen er bij mij uit door mentale- en fysieke klachten. Simpelweg omdat ik ze zó lang had onderdrukt en te lang door was gegaan. Wacht daarom niet te lang en begin vandaag. Hoe voel jij je en wat wil je kwijt?

>> Klik hier voor 10 tips om beter om te gaan met je emoties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s