The Indian ICE Queens: Het onderdrukken van emoties

De nadelen van emoties onderdrukken

In veel krantenartikelen zie ik terugkomen dat Hindoestaanse Vrouwen vaak geestelijk verdoofd zijn. Dit betekent emoties onderdrukken, met allemaal negatieve gevolgen:

  • Je verliest energie: om emoties te onderdrukken ga je iets in je lichaam aanspannen. Dit vereist veel inspanning. Zo kan je bijvoorbeeld je buik inhouden of je nek en schouders aanspannen telkens als je een emotie voelt opkomen. Dit ga je op een gegeven moment voelen.
  • Je mist de signalen van je lichaam: als je bijvoorbeeld hoofdpijn hebt, slik je een paracetamol om je lichaam stil te houden, in plaats van te bedenken waarom je hoofdpijn hebt.
  • Je immuunsysteem verzwakt: als je geen aandacht besteedt aan je emoties, blijven ze in je lichaam. Ze zorgen voor emotionele stress. Dit heeft effect op je immuunsysteem, waardoor je sneller ziek wordt.
  • Je hebt minder controle over je zelfbeheersing: emoties onderdrukken is zwaar. Je zit daarom nooit écht lekker in je vel, waardoor je steeds vaker boos wordt om onbelangrijke dingen.

Feiten en cijfers

Besef dat we gemiddeld 70.000 gedachten per dag hebben. En besef dat gedachten emoties oproepen. Emoties onderdrukken is dus niet alleen onnodig, maar ook onmogelijk om vol te houden. Het is simpelweg doodvermoeiend!

Waarom onderdrukken we onze emoties?

Het is in de Hindoestaanse cultuur niet gebruikelijk om te praten over nare emoties, gevoelens, gedachten en ervaringen. De Hindoestaanse gemeenschap is dus ons eigen Instagram: het lijkt alsof alles perfect is. Het was bij de Hindoestanen van vroeger (ja, want wij zijn de Hindoestanen van nu) belangrijk wat anderen van je denken. Daarom moest alles perfect lijken. Als je afweek van wat in hun ogen ‘perfect’ was, werd je letterlijk aangevallen door familieleden en de gemeenschap. ‘Sterk’ zijn werd dus een overlevingsinstinct.

De betekenis van boosheid

De reden waarom woede zo vaak voorkomt in de Hindoestaanse gemeenschap is naar mijn inziens omdat het geen echte emotie is en het wordt geassocieerd met status en macht. Twee dingen die erg belangrijk zijn in de cultuur. Onder boosheid zit vaak een andere emotie zoals: teleurstelling, angst of verdriet. Dit zijn emoties die geassocieerd worden met kwetsbaarheid. En kwetsbaarheid wordt gelijkgesteld aan ‘zwak’.

Doorbreek de zwijgcultuur

Kwetsbare emoties als verdriet en teleurstelling werden daarom onderdrukt. Maar dat hoeft niet meer. Als je nu je emoties uit, zal je niet meer aangevallen worden. Veel vrouwen zijn je namelijk al voor geweest. En die hebben het gered, doordat ze hun innerlijke kracht hebben gebruikt in combinatie met de mogelijkheden van de huidige maatschappij die de veiligheid biedt om dit te kunnen doen. Laten we deze vreselijke ongezonde cirkel dus even doorbreken met z’n allen, ok?

Wacht daarom niet te lang en begin vandaag. Hoe voel jij je en wat wil je kwijt?

>> Klik hier voor 10 tips om beter om te gaan met je emoties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s