Meangirls 2.0: Roddel, haat en afgunst onder Hindoestaanse vrouwen

Mijn familie is een ster in roddelen (lees: oordelen). Maakt niet uit wie je bent. Zodra je de kamer uitloopt zullen we je in detail bespreken. “Waarom heeft ze zo’n topje aan, terwijl ze zo’n dikke buik heeft? – Ze doet echt geweldig, terwijl ze maar een administratief medewerker is. – Haar man heeft haar zeker gedumpt, omdat ze zo slecht kookt. – Ze is echt dun geworden, is ze ziek?”

De ergste dingen gewoon. GossipGirl is er niets bij. Zonder ook maar een greintje empathie. Zonder ook maar te weten wat er precies gaande is. Nieuwsgierig zijn zonder het te bespreken met de enige persoon die antwoord kan geven: de vrouw zelf. Of soms gewoon ‘leuk’ willen doen in gesprekken. Sterker nog: bemoeien met zaken die jou niets aangaan. Waarom komt dit zoveel voor bij ons? Van mezelf weet ik dat dit met de paplepel erin is gegoten. Bij jou waarschijnlijk ook.

Aangezien wij zoveel over andere Hindoestaanse vrouwen oordelen is het toch logisch dat niemand zichzelf meer durft te zijn? We klagen dat anderen nep overkomen en zichzelf beter voordoen, maar dat is toch niet gek als wij constant over hun oordelen? We houden deze ongezonde cirkel zelf in stand.

Hoe ben ik gestopt met oordelen over anderen?

Ik heb eens gelezen dat je oordeelt over een ander, omdat je eigenlijk dingen terugziet waar je zelf onzeker over bent. Je haalt de andere vrouw naar beneden om je zelf beter te voelen. Ook kan het zijn dat je onbewust eigenschappen van die persoon herkent die overeenkomen met karaktertrekjes van een persoon die jou ooit heeft gekwetst. Dit heet projectie.

Projectie is onder andere een term uit de psychologie. Van projectie kan sprake zijn wanneer men eigenschappen of emoties van zichzelf tracht te ontkennen, verbergen of verdringen door deze toe te schrijven aan iets of iemand anders.

Nu heb ik voor mezelf getest of dit klopte. Ik oordeelde een keer over een Hindoestaanse Vrouw. Ze zat jarenlang in de uitkering en was voornamelijk thuis. Af en toe ging ze op vakantie en naar dansavonden. Ik had mijn oordeel al klaar: ze wilt gewoon niet werken. Door haar als ‘zwak’ te bestempelen, vond ik mezelf een ‘sterke & hardwerkende vrouw’.

Eén jaar later kreeg ik zelf last van stress gerelateerde klachten, waardoor ik even thuis kwam te zitten. Karma, is that you? Af en toe probeerde ik iets ‘leuks’ te doen, omdat dit volgens de dokter zorgde dat ik weer energie kreeg. Ik dacht terug aan deze vrouw en kreeg zoveel empathie voor haar. Opeens leken wij op elkaar. Daarnaast zag ik nog veel meer overeenkomsten tussen ons: angstig voor lichamelijke klachten, gevoel van eenzaamheid, moeilijke jeugd, door gebrek aan energie niet van die damn bank af kunnen komen. Zij zat door haar klachten al jaren thuis. Bij mij was het van korte duur. Daarnaast merkte ik op dat zij verschillende karaktereigenschappen had die mij onbewust deed denken aan mijn vader, waar ik al jaren geen contact mee heb.

Het duurde drie jaar voordat ik dit door had. Ik heb in deze drie jaar veel energie verspild door over haar te oordelen. Echter, de openbaring zorgde voor warmte in mijn lichaam. Ik heb mijzelf daarom beloofd dat op het moment dat mijn brein weer wilt oordelen ik:

  1.  Observeer welke overeenkomsten ik zie met die persoon
  2.  Observeer of ik aan het projecteren ben.

Hoe gaat niet oordelen jou gelukkiger maken?

  • Je wordt minder saai. Het is heel saai om naar iemand te luisteren die een ander afkraakt.
  • Het is een teken van zelfverzekerdheid. Dit trekt andere positieve mensen aan. Onthoud: onzekere mensen oordelen.
  • Het geeft een gevoel van rust omdat je niet overal een mening over hoeft te hebben. Let it be.

Dank je dat je het goede voorbeeld wilt geven. Zullen we met z’n allen vanaf vandaag de intentie zetten om niet te oordelen over andere vrouwen?

Als je oordeelt over iemand anders, herken je eigenlijk punten van jezelf waar je onzeker over bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s