Sorry, we’re closed: Hindoestanen geen modelburgers achter gesloten deuren

Toen ik nog studeerde besloot ik maar weer eens een bijbaantje te nemen. Ik solliciteerde op een verkoop-functie en de eigenares wilde dat ik een dagje mee zou draaien in de winkel. We konden het goed met elkaar vinden. Ergens random in het gesprek hadden we het opeens over onze afkomst. Ik vertelde dat ik Hindoestaans was. Zij pauzeerde even en dacht na. Daarna zei ze: “O, jullie zijn niet vaak in het nieuws”. Ze corrigeerde zichzelf en zei daarna: “jullie zijn niet vaak negatief in het nieuws, bedoel ik”. Daarna refereerde ze even naar andere bevolkingsgroepen die wat vaker in het nieuws geassocieerd worden met criminaliteit en andere negatieve onderwerpen. Het was alsof deze laatste gedachte haar helemaal over de streep trok. Ze vertrouwde me nu compleet en ik kon meteen de volgende dag beginnen.

Geen modelburgers achter gesloten deuren

Als je een nieuw bedrijf lanceert is alle aandacht welkom. Maakt niet uit of deze reclame positief of negatief is. Er wordt tenminste over je gepraat. Dus je hebt in ieder geval een bepaalde indruk achtergelaten. Welke indruk laten Hindoestaanse vrouwen achter?

We gaan naar school, spreken goed Nederlands, zijn beleefd, hebben lage criminaliteitscijfers en integreren goed. Er wordt wel eens gezegd dat Hindoestanen modelburgers zijn. Dit kunnen we positief opvatten. Wat is dan het probleem?

Nadat de aardige eigenaresse van de winkel dit zei besloot ik om eens om mij heen te kijken. Mijn nichten zijn opgegroeid met een vader die elke dag dronk en hun sloeg. Een Hindoestaans meisje die ik ken was verliefd op een ander meisje, maar dit werd verboden door de familie. Een Hindoestaanse kennis wou zelfmoord plegen, nadat ze hoorde dat haar man vreemd ging. Een Hindoestaanse vriendin is opgegroeid met verwaarlozing en een moeder die vaak verschillende mannen naar huis bracht. Mijn nicht is getrouwd met een man die meerdere keren vreemd is gegaan en constant over andere vrouwen praat in haar bijzijn. Een Hindoestaanse man heeft zijn vier dochters seksueel misbruikt. Een oude kennis werd samen met zijn moeder geslagen met een riem door zijn vader, als hij weer teveel had gedronken. Een tante is vreemdgegaan met haar zwager en de kinderen kwamen dit te weten. Een tante en oom hebben jarenlang ruzie gemaakt thuis, waar de kinderen de dupe van werden. Een nicht is opgegroeid met een alcoholistische moeder en agressieve broers. Een andere nicht is opgegroeid met een autoritaire en controlerende vader, waar ze niet haar eigen leven mocht leiden.

Waar vuur is, is rook

Iedereen heeft z’n eigen sh*t, denk je nu. Maar het verschil is dat deze dingen bij Hindoestanen verplicht achter gesloten deuren gehouden worden. Of dat de schuld zelfs bij de vrouw wordt neergelegd.

Ik weet dit allemaal, maar het is niet zo dat dit rondgebazuind wordt. Integendeel, dit wordt stilgehouden. Voor de buitenwereld moet alles perfect zijn. We gaan netjes naar school en worden niet agressief dus hebben lage criminaliteitscijfers.  En dan worden we in de media bestempeld als ‘modelburgers’. Waar vuur is, is rook. Aldus, waar geruchten over wangedrag is, zal ook wel iets mis zijn. De Hindoestanen, en dan vooral de Hindoestaanse Vrouwen, vertonen geen wangedrag en keren zich naar binnen. Vanwege onderdrukking, schaamte of angst voor weerstand en eergeweld. Is dit waarom 1 op de 5 Hindoestaanse vrouwen zelfmoord probeert te plegen? Of waarom ze zich gedwongen voelen om zich compleet los te maken van de Hindoestaanse cultuur en gemeenschap? En waarom dit thema zo weinig aandacht krijgt in Nederland?

Open gesloten deuren

Sluit niet langer je ogen. Ik heb lange tijd niet stil gestaan bij deze situaties. Maar ze zijn niet normaal. Dat iets er ‘perfect’ uitziet van buiten, betekent dit niet dat het ook echt zo is achter gesloten deuren. We kunnen het probleem alleen samen oplossen als we de gesloten deuren openen en mededogen hebben voor elkaar. Zie of hoor je zoiets gebeuren? Praat erover met diegene. Anders worden dingen van generatie op generatie doorgegeven. Laat merken dat je het niet normaal vindt. Wij zijn the next generation.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s