Mission NOT accomplished: Waarom het Hindoestaanse vrouwen niet lukt om gelukkig te worden

Jij hebt al jaren wensen die niet uitkomen

Je hebt je doelen opgeschreven. Je bent naar de psycholoog geweest. Je hebt met vriendinnen gesproken. Je hebt zelfhulpboeken gelezen. Je hebt gemediteerd en gesport. Je hebt alles geprobeerd, maar het lukt niet om je leven te veranderen en gelukkig te worden.

Waarom het jou niet lukt om je dromen waar te maken

Als je al een tijdje hetzelfde leven leidt, zullen je lichaam en geest ‘verandering’ interpreteren als gevaar. Het leven wat je nu leidt ken je al en wordt onbewust door jezelf bestempeld als veilig. Denk bijvoorbeeld aan: een liefdeloos huwelijk, saaie baan, beklemmende thuissituatie. Je bent gewend geraakt aan de donkere wolken boven je hoofd van je depressie. Je bent gehecht geraakt aan pijn. Je hebt jarenlang gekozen voor negatieve gedachten. Aldus: je lichaam en geest zijn gewend geraakt aan ongelukkig zijn, terwijl je ziel streeft naar geluk.

Dit merk je aan het volgende:

  • Je geest gaat in de weerstand-modus door je innerlijke criticus (ofwel: stemmetje in je hoofd) op te roepen. Deze innerlijke criticus komt elke keer tevoorschijn als jij besluit iets positiefs te veranderen. “Je bent niet goed genoeg – het is te moeilijk – dat kan jij niet – straks doe je iets verkeerd”.

Dit komt omdat je hersenen je beschermen tegen alles, ook tegen dingen die ‘nieuw’ zijn (lees: eng). Je hersenen interpreteren dit vaak als gevaarlijk *danger, danger!*

  • Je lichaam gaat in de weerstand-modus. Je krijgt nekpijn – darmklachten – gaat zweten – spierpijn. En uiteindelijk haak je af, omdat jij je niet lekker voelt. Je vlucht je bed in onder de dekens.

Ook je lichaam biedt automatisch weerstand om je te beschermen tegen gevaar. Dit heet de vecht-of-vluchtreactie. Dit is een automatisch verdedigingsmechanisme van mensen, om ze te beschermen tegen gevaar. Of in ons geval: nieuwe dingen waar wij niet gewend aan zijn.

Hoe kun je je leven echt veranderen?

Visualiseer elke dag minstens 1 min. de nieuwe situatie waar jij naar verlangt. Doe dit op een vast moment van de dag, zodat je het niet vergeet. De baten van visualisatie zijn wetenschappelijk bewezen en het zal jou helpen je leven positief te veranderen.

See the change you want to make.

Visualiseer bijvoorbeeld hoe je aan je ouders verteld dat je niet gelukkig bent met hun partnerkeuze en hoe je eindelijk een gelukkige relatie kan aangaan. Of zie hoe je op jezelf woont in een appartement en hoe je je eigen regels bepaald. Visualiseer hoe je die uitdagende baan rockt en van je presentatie angst afkomt. Niets is te gek. Het is jouw mind en niemand ziet waar je aan denkt. Hoe voelt het als je het eenmaal bereikt hebt? Wat hoor je? En wat voel je? En waar in je lichaam voel je het?  Je lichaam zal waarschijnlijk beginnen te tintelen van geluk. Visualiseer elke dag gedetailleerder, zodat je droom steeds concreter wordt.

Dit zal voor het volgende zorgen:

  • je krijgt meer zelfvertrouwen om het uit te voeren
  • je ontwikkelt mentale strategieën om doelen te behalen
  • je bent eerder in staat de situatie na te bootsen
  • het motiveert en kalmeert je

De kracht van visualisatie is zo sterk dat als je het ziet in je mind, dat je lichaam ook echt denkt dat het gebeurd. Zo geef je je lichaam en geest de kans om te wennen aan de verandering die jij wenst te bewerkstelligen. Ook je innerlijke criticus zal je minder kritiek geven, omdat die vertrouwen krijgt in de nieuwe situatie. Je hebt het immers al in je hoofd afgespeeld, dus het is mogelijk.

You will see it when you believe it.

Laat je lichaam en geest dus wennen aan jouw gewenste verandering. En je zal je leven veranderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s