Lights out: Hindoestaanse Vrouwen hebben een grotere kans om burn-out te raken

Burn-out. Een woord dat zo speels en hip klinkt, dat je de betekenis voor het gemak vergeet als je het woord ergens leest of hoort. Ik zal je uitleggen waarom jij burn-out geraakt bent of een grotere kans hebt om burn-out te raken.

Misvattingen

  • “Een burn-out bestaat niet.” Zeker wel dus: 1 op de 7 werknemers lijdt aan een burn-out. Een persoon die lijdt aan een burn-out zit gemiddeld 180 dagen thuis (NOS, 2015).
  • Een burn-out komt alleen voor bij mensen die te hard werken.” Nee. Burn-out is geen werkgerelateerde ziekte. Ik zal je in de volgende alinea uitleggen waarom.

Feiten

  • Allochtonen hebben relatief vaker last van een burn-out (Waterkant, 2014). Daarnaast merken zij dit later op, omdat zij vooral de fysieke klachten melden en daar geen psychische oorzaak achter zoeken (RTLnieuws, 2014)
  • 13% van de jonge werknemers (20-35 jaar) hebben vaak burn-out klachten (TNO, factsheet Werkstress).
  • Vrouwen krijgen vaker een burn-out dan mannen (Opzij, 2017). Vooral veel jonge vrouwen (<36 jaar) worden getroffen, omdat zij meer piekeren dan mannen (RTLnieuws, 2017).

Wat is een burn-out nu écht?

Een burn-out is een jarenlange overbelasting en overprikkeling van je totale systeem (geestelijk & lichamelijk). Dit uit zich in onverklaarbare klachten, zoals hyperventilatie; slapeloosheid; migraine; vergeetachtigheid; spierpijn; misselijkheid etc. Je bent hierdoor  -voor een langere periode- volledig uitgeschakeld en uitgeput.

Wat is het verschil tussen overwerkt zijn, overspannen zijn en een burn-out?

Overwerkt zijn is fase 1. Je voelt je vooral moe en merkt dat je teveel hooi op je vork hebt genomen. Na een paar dagen rust en ontspanning kun je weer normaal functioneren.

Overspannen zijn behoort tot fase 2. Je zit al een tijdje niet lekker in je vel. Je hebt nu niet alleen last van lichamelijke klachten, maar ook de geestelijke klachten beginnen op te spelen. Je bent bijvoorbeeld emotioneel, snel op je teentjes getrapt en bent constant aan het piekeren. Een coach kan je helpen om je leven weer op de rit te krijgen en je grenzen voortaan te bewaken.

De echte die-hards belanden in fase 3: een burn-out. Je bent totaal opgebrand en hebt al je reserves verbruikt. Je hebt de voorgaande fasen compleet genegeerd. Je hebt talloze fysieke en geestelijke klachten, waardoor je niets meer kunt. Qua herstel duurt een burn-out ook langer dan de voorgaande fasen: maanden of soms zelfs jaren.

Waarom Hindoestaanse Vrouwen een grotere kans hebben om burn-out te raken

Een burn-out wordt veroorzaakt door de volgende twee factoren:

Externe factoren: voldoen aan maatstaven van je omgeving

Je wilt bijvoorbeeld indruk maken op Social Media door de mooiste foto’s te plaatsen. Je wilt indruk maken op je ouders door te voldoen aan hun strenge eisen zoals minstens HBO geschoold zijn. Je wilt indruk maken op je man door elke dag lekker eten op tafel te zetten. Je hebt keuzestress, omdat je niet weet wat je wilt maar ook omdat je geen ruimte krijgt om zelf je keuzes te maken. Je hebt het gevoel dat je iets mist, omdat je in een Westers land woont, maar niet kan mengen met bepaalde Westerse levensstijlen zoals daten met wie je wilt of op kamers wonen. Aldus, je leeft volgens een perfect plaatje en bent niet aan het leven, maar OVERleven.

Interne factoren: de verbinding met jezelf verliezen

Aangezien je altijd doet wat hoort, het gevoel hebt dat je telkens perfect moet zijn – en daardoor vaak het gevoel hebt dat je faalt – verlies je de verbinding met jezelf. Je omgeving vraagt nooit wat jouw wensen en dromen zijn en daardoor vergeet jij ook aan jezelf te denken. Op een gegeven moment weet je niet meer wie je bent. Je bent een wandelend hoofd, hebt geen verbinding met je lichaam en sluit je af van je gevoelens. Je voelt je leeg.

Bovenstaande wordt versterkt door onze cultuur, omdat onze hoofdvraag is: “Wat zullen andere mensen denken?” Vanaf kleins af aan wordt het er met de paplepel ingegooid om de schijn op te houden en aan hoge maatstaven te voldoen. Opgebrand raken is bij ons niet meer dan een logisch gevolg. 

Waarom een burn-out het mooiste is wat je kan overkomen

Iemand die in een burn-out beland voelt zich ellendig door alle klachten. Toch bestaan er boeken zoals: “Gefeliciteerd met je burn-out!” of zeggen mensen vaak dat de burn-out een cadeau is. Waarom? Omdat je zolang teveel van jezelf hebt gevraagd, dat je lichaam en geest jou beschermen door zich volledig uit te schakelen. Het laat je stilstaan en verplicht je om over jezelf en je leven na te denken. Het helpt je om 180 graden te draaien en een andere weg in te slaan opzoek naar jouw geluk. Je was namelijk helemaal niet gelukkig en je krijgt -na een periode van rust en stilte- de kracht om alles te veranderen. Je krijgt weer grip op jezelf en je eigen leven.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s