Choice dilemma: Hindoestaanse Vrouwen hebben andere Keuzestress dan Westerse Millennials

Toen ik tien jaar oud was vroeg mijn tante aan mij: “wil je hier blijven slapen of naar huis?” Iedereen keek mij aan. Ik wist het wel hoor. Ik wou naar huis! Helaas durfde ik het niet te zeggen en zei daarom: “Weet ik niet”. Ze keek mij boos aan en riep vervolgens: “ze kan geen keuzes maken!” Mijn nicht lachte en zei: “chocolade of kauwgum?” Ik riep meteen: “chocolade”. “Zie je wel”, zei mijn nicht. “Ze kan wel degelijk keuzes maken”. – side note: iedereen wist dat chocolade mijn leven was.

Aangezien de keuzestress de afgelopen jaren flink is toegeslagen bij mij, haalt mijn hoofd deze herinnering telkens naar voren. Ik begon mijn tante steeds meer te geloven. Gelukkig kwam ik er laatst achter dat dit onzin was.

De situatie die ik beschreef is waarschijnlijk niet zo onzinnig als ik in de eerste instantie dacht. Het is namelijk de basis van kiezen.

Kiezen is eigenlijk heel makkelijk

Categorie 1: kiezen vanuit onze intuïtie en hart. 

Toen mijn nicht vroeg wat ik lekkerder vond (chocolade of kauwgum) schreeuwde ik het antwoord uit voordat zij uitgesproken was. Het was easy. Ik hield van chocolade. Het maakte mij blij. Het liefst at ik het elke dag. Ik zag het nooit als een verplichting, maar kon er echt van genieten tot de laatste hap. Ik kon nooit genoeg chocolade hebben. Ik hoefde dus helemaal niet over deze keuze na te denken, aangezien mijn onderbewuste het antwoord uitschreeuwde. Er was geen plaats voor overthinking.

Categorie 2: bang om te kiezen.

Als iemand ons vraagt om te kiezen weten we vaak het antwoord wel, maar we durven deze niet uit te spreken.

  • Intern: We zijn bang dat we de verkeerde keuze maken en iets missen (misschien mis ik wel een gezellige sleepover)
  • Extern: We zijn bang voor wat anderen mensen denken als we eenmaal een keuze gemaakt hebben (als ik zeg dat ik niet wil blijven slapen vinden ze mij een b*tch of kwets ik mijn familie).

Alle keuzes die wij maken in het leven –  bijvoorbeeld op het gebied van werk en relaties – komen terug bij bovenstaande situaties. Hoe mooi zou het zijn als al onze keuzes vielen onder categorie 1? En toch lijkt het alsof de keuzes tegenwoordig allemaal vallen onder categorie 2, waarbij wij bang zijn om een keuze te maken. Als gevolg hiervan gaan we uitstellen.

De reden dat wij steeds vaker bang zijn om te kiezen komt door het volgende:

  • We hebben geen verbinding meer met onszelf: als je jarenlang leeft volgens het perfecte plaatje verlies je jezelf uit het oog. Dit betekent dat je niet meer weet waar je van geniet, wat je wilt, waar je van droomt en waar je goed in bent. Je onderdrukt als het ware je intuïtie, gevoel en je hart waardoor je alle keuzes met je hoofd maakt.
  • We mogen niet kiezen uit de talloze mogelijkheden: je leest het overal. De (Westerse) Millennials hebben last van keuzestress. Dit komt o.a. doordat zij minder gelovig zijn en het pad niet is uitgestippeld. Ook omdat dingen niet meer worden opgelegd en zij steeds meer vrijheid ervaren. Zij hebben talloze mogelijkheden en zien door de bomen het bos niet meer. Dit is waar wij verschillen. Keuzes worden nog steeds opgelegd door onze omgeving. Tegelijkertijd leven we in een Westerse samenleving met talloze mogelijkheden. Het is net alsof we op de grootste kermis lopen, maar niet alle attracties mogen proberen. We kijken toe.
  • Onze keuzes zijn beperkt: onze cultuur maakt goed duidelijk wat wel/niet kan. Het is soms nogal zwart/wit. Dit zwart/wit denken vertaald zich door naar de opvoeding. Zo wordt bijvoorbeeld aangeleerd dat we alleen met ons eigen volk mogen trouwen, de rest is taboe. We moeten dokter, advocaat of bankier worden. De rest is te laag. Zo worden we altijd één kant op gestuurd, terwijl er meerdere wegen zijn.

Kies voor je eigen geluk

Er komt een dag waarop het kwartje valt. Je was altijd bang om te kiezen en kan nu geen keuzes maken, omdat je niet weet hoe dat moet en wie jij bent. Houd hierbij het volgende in gedachte:

  • Als je omgeving écht van je houd, hebben ze vrede met de keuze die JIJ maakt.
  • Maak je beslissingen voor jezelf of probeer je de droom van iemand anders waar te maken? Onthoud dat zij hun eigen kans hebben gehad om hun eigen droom waar te maken. Het is nu jouw tijd.
  • Je moet leren om je eigen kompas te varen. We zijn allemaal anders en je kan jezelf niet vergelijken met anderen, anders leef je niet je eigen leven.
  • Kijk om je heen en zie de vrijgevochten vrouwen die wel hun eigen keuzes maken. Zij zien er gelukkig uit. Als het hen lukt, lukt het jou ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s