Ultieme tips voor de gedemotiveerde carrière vrouw

Kiezen is moeilijk. Vooral als je het gevoel hebt dat je niet weet wat je wilt. Je kiest voor een bepaalde baan, omdat het een goede toevoeging is voor je CV of simpelweg om geld te verdienen. Je kiest voor een studie, omdat je weet dat je je ouders trots kunt maken.

Op een gegeven moment voel je je leeg en gedemotiveerd. Hoe komt dat?

Situatie 1: je hebt gekozen voor een bepaalde studie/baan, omdat je niet weet wat je wilt.

Als je niet weet wat je wilt, kun je eindeloos bankhangen en wachten op een fee die je een keer komt vertellen wat je nu écht wilt. Maar die komt niet. Op een gegeven moment moet je dingen gaan proberen. Blijkt dit niets voor jou te zijn? Dan kan je dit afstrepen van je lijstje. Hierdoor kom je er steeds meer achter waarvan je écht gelukkig wordt. Je kunt van elke studie en baan iets leren. Het is dus nooit tijdverspilling.

Situatie 2: je hebt gekozen voor een bepaalde studie/baan, omdat je geld wilt verdienen

Geld is nu eenmaal een must in onze samenleving. Echter, de manier waarop je naar geld kijkt maakt het verschil. Als je zoveel mogelijk geld wilt verdienen, omdat je de buitenwereld wilt laten zien dat je in een Range Rover rijdt, doe je het om de verkeerde redenen. Net als de top moeten bereiken, ten koste van alles en iedereen, vanwege je bewijsdrang. Als je met deze ‘motivatie’ begint aan werk & studie ga je het niet lang volhouden. Je gaat je elke dag leger voelen, omdat je nog niet door hebt dat (hier komt een cliché-maar toch waar) geluk van binnen komt.

Probeer je perspectief te veranderen. Waar zorgt geld voor? Het geeft je de vrijheid om je leven in te richten naar jouw maatstaven. Niet om indruk te maken op anderen, maar om aan jouw eigen wensen te voldoen. Jouw wens om op jezelf te wonen, geen financiële stress meer te hebben of jezelf af en toe te belonen met een etentje in een viersterrenrestaurant. Probeer jezelf  daarnaast los te zien van je baan of studie. Jij bent niet je baan. Het is iets wat je doet en wat helpt bij je ontwikkeling. Jouw geluk komt van binnen en is nooit afhankelijk van externe factoren. Kies daarom voor een baan/studie die bijdraagt aan jouw innerlijke welzijn.

Situatie 3: je hebt gekozen voor een bepaalde studie/baan, omdat je omgeving dat van jou verwacht

Een studie afronden kost ontzettend veel tijd en moeite. Daarnaast werk je voor het grootste gedeelte van je leven (ongeveer 40 jaar lang). Je week bestaat voor een groot gedeelte uit werken.

Een dag heeft 24 uur. Hoeveel uur denk je dat andere mensen de tijd nemen om aan jou te denken? Of over jouw te roddelen? Niet veel. Soms enkele minuten. Soms helemaal niet.

Het zou dus onzinnig zijn om jouw studie/baan af te stemmen op de wensen van anderen. JIJ bent degene die dan ongelukkig van 9-5 in dat kantoortje zit als bankier, met vreselijke collega’s en saaie meetings, terwijl je liever communicatiemedewerker wordt in dat hippe designbureau. JIJ bent degene die talloze wetten uit je hoofd leert, terwijl je ervan droomt om psychologie te studeren. ZIJ leiden hun eigen gelukkige leven. Kies daarom voor jezelf, want tijd krijg je nooit meer terug.

De ultieme tip voor de gedemotiveerde carrière vrouwen

Voel je je gedemotiveerd? Bedenk dan eens waarom je hier ooit mee begon. Het maakt niet uit in welk van de bovenstaande situaties je je bevindt: we zijn allemaal ergens mee begonnen, omdat we ergens naar verlangen.

Ikzelf merkte dat ik in een sleur raakte en mijn motivatie zakte weg. Ik begon de pluspunten van de baan elke dag op te noemen: ik werkte in de hoofdstad, verdiende meer dan gemiddeld en had de kans om veel te leren van goede mentoren. Ondanks dat ik de pluspunten benoemde, werd ik niet gemotiveerd. De minpunten begonnen namelijk steeds meer de overhand te nemen: fulltime werken, lange reistijden en het was soms verdomd moeilijk.

Ik vroeg mezelf vervolgens af waarom ik hier ooit mee begonnen was. Mijn intuïtie schreeuwde het antwoord uit: om vrij te zijn en mijzelf te ontwikkelen. Vanaf kleins af aan had ik behoefte aan vrijheid, aangezien ik mij bekneld voelde. Geld staat voor mij gelijk aan vrijheid en gaan & staan waar je wilt. Mijn ontwikkelingsdrang komt voort uit het feit dat ik geen rolmodellen in mijn omgeving had. Ik kwam niet verder en merkte al snel hoe belangrijk het verzamelen van kennis is. Ik heb nu de kans om te leren van de beste mentoren. Ineens was ik weer supergemotiveerd en nog belangrijker: dankbaar!

Dus… vraag jezelf eens af… waarom ben jij ooit begonnen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s