The parent trap: Dit moet je lezen als je moeite hebt met je ouders

We hebben allemaal wel eens ruzie met onze ouders. Ze zijn niet perfect, maar ze doen hun best. Uiteindelijk willen alle ouders hetzelfde: hun kind gelukkig zien. Maar wat als jij steeds meer het gevoel hebt dat zij juist jouw geluk in de weg zitten?

Hieronder zes voorbeelden die jou bekend kunnen voorkomen:

1.Je mag niet je eigen mening vormen.

Discussies zijn taboe bij jou thuis. Er wordt verwacht dat je alles klakkeloos overneemt; je mag niets in twijfel trekken en er is geen ruimte om te leren of te groeien als eigen persoon.

2.Ze geven het verkeerde voorbeeld.

Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een vader die regelmatig drinkt of een angstige moeder. Of een vader die met twee maten meet. Of een moeder die geen aandacht/liefde toont. Diep in jouw hart weet je dat dit niet juist is. Toch kopieer je onbewust hun gedrag/levensstijl. Of je gaat dwars liggen: je belooft jezelf nooit zo te worden en vult jezelf met haat.

3.Ze hebben andere waarden en normen

Je moeder vindt dat een vrouw haar belangrijkste levenstaak is om te trouwen en zoveel mogelijk kinderen te krijgen. Of je vader is van mening dat hij de levenspartner van zijn dochter moet uitkiezen. Wat het ook is, jij creëert langzamerhand jouw eigen waarden en normen, maar durft deze uit angst niet uit te spreken.

4.Ze geven jou een deuk in je zelfvertrouwen

De maatstaven waaraan jij moet voldoen zijn enorm hoog. Je krijgt constant kritiek en hebt het gevoel dat je niet goed genoeg bent.

5. Zij (h)erkennen jouw behoeftes niet

Zij hebben het gevoel dat jij onderdak en genoeg eten & drinken nodig hebt. Dat is waar. Maar jij hebt ook warmte, liefde, aandacht en bescherming nodig. Van dat laatste zijn zij zich minder bewust.

6. Ze proberen jou en jouw leven compleet te beheersen

Je mag niet gaan en staan waar je wilt. Je moet overal verantwoording voor afleggen. Je mag niet zeggen wat je wilt. Je mag niet kiezen wat je wilt. Alles is uitgestippeld voor je. Ze bemoeien zich met van alles en nog wat, ook al ben je het huis al uit. Je wordt geleefd.

Je familiesysteem

Els van Steijn heeft een geweldig boek geschreven genaamd: de Fontein. Waar het op neer komt is dat je nooit gelukkig zult worden als je jezelf afsluit van je ouders. Wat ze ook doen. Afsluiten heeft niets te maken met wel/geen contact hebben, het betekent het afsluiten van je hart. Als gevolg zul je namelijk hardnekkige patronen ontwikkelen die je zullen belemmeren in je leven. Ik zal je uitleggen waarom…

Els van Steijn gebruikt de Fontein als metafoor. Het is namelijk je familiesysteem. Stel je een fontein voor. Je ouders staan boven je op de fontein en daarboven staan hun ouders etc. Als iedereen op de goede plek staat, stroomt het water perfect naar beneden. Als iemand op de verkeerde plek staat, stopt het met stromen.

Stel je hebt te maken met een zieke en/of afhankelijke ouder. Jij neemt de verzorgende rol dan op je. Het is geen probleem dat jij fysiek voor hem/haar zorgt: bezoeken naar de dokter faciliteren, eten brengen etc. Het wordt pas een probleem als je er mentaal mee belast wordt: je gaat je als kind zorgen maken om je ouder, kapt je eigen behoeftes af omdat zij afhankelijk zijn etc. Je plaatst je als kind dan boven je ouder in de fontein. Wat er vervolgens gebeurt is dat je deze rol ook in andere relaties gaat bekleden. Je bent bijvoorbeeld de ‘verzorger’ op werk en in relaties en vergeet dan ook je eigen behoeftes.

Visualiseer voor jezelf of je op de goede plek staat in je familiesysteem. Heb je bijvoorbeeld een overbezorgde ouder? Dan kan het zijn dat je al boven hem/haar bent gaan staan. Je houdt de rol van het ‘brave meisje’, omdat je je overbezorgde ouder niet wil kwetsen. Dit terwijl zij hun angst projecteren op jou. Het is niet jouw angst.

Hoe ga je hiermee om?

  • Bespreek het met je ouders. Misschien valt het allemaal mee en als je goed uitlegt waar je vandaan komt en hen niet aanvalt kunnen ze wellicht begrip tonen. Als het jou helpt kun je een vertrouwenspersoon betrekken in dit proces zoals een tante of leraar.
  • Het kan zijn dat er inmiddels zoveel dingen gebeurd zijn dat jij fantaseert om het contact volledig te verbreken met je ouder(s). Dit is aan jou. Ik zou je adviseren om dit eerst te bespreken met een professional (psycholoog) en alles op tafel te leggen. Zij kunnen je adviseren hoe je het vervolg het beste aan kunt pakken.
  • Praat met iemand als je het gevoel hebt dat dit niet langer kan. Een vriend/familielid/leraar of psycholoog.
  • Schrijf je gevoelens in een brief en geef het aan je ouders. Dit is vooral een goede mogelijkheid als je apart woont. Na het afgeven heb jij jouw zegje gedaan en kan de situatie even afkoelen.
  • Geef het tijd. En leid jezelf af. Probeer zoveel mogelijk dingen te doen die jou energie geven en geef elkaar ruimte.

De meest gemaakte fout die jou ongelukkig maakt…

De grootste fout die je kunt maken is:

– jezelf vullen met haat. Het is biologisch gezien onmogelijk om je ouders te haten. Ondanks dat ze je wellicht de meest vreselijke dingen hebben aangedaan.

-jezelf vullen met onbegrip: waarom hebben ze dat gedaan?

-jezelf gaan vergelijken: waarom zijn ze niet zoals de ouders van dat meisje?

Je wordt daar alleen maar ongelukkig van. En je zult merken dat deze gedachten steeds vaker in je hoofd komen, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Onthoud het volgende om weer gelukkig te worden…

Jij verdient het beste. Het is algemeen bekend dat bovenstaande valkuilen jou ongelukkig maken. Doe daarom het volgende: accepteer je ouders hoe ze zijn. Ook al kun je na alle ervaringen geen enkel positief punt meer vinden. Er is er altijd één: zij hebben jou ter wereld gebracht. Dit is iets wat niemand jou meer kan afpakken en iets wat je altijd aan hun te danken hebt. Geef de rest daarom een plekje en ga je mooiste leven leiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s