Say NO: Waarom Hindoestaanse Vrouwen kippenvel krijgen van het woord: NEE

Waarom we Jim Carrey’s ‘Say Yes’ te serieus namen

Ja. Het woord wat in onze ogen deuren opent. Het woord wat ons het gevoel geeft dat wij het waard zijn. Dat wij iets bijdragen. Soms uit angst, omdat wij niets willen missen. Soms uit angst, omdat wij niemand willen kwetsen. Het is ons antwoord op alle vragen die onze dierbaren ons stellen, omdat wij altijd willen helpen. Ja, het woord staat voor ons gelijk aan succes.

Generatie people pleasers

Vanaf kleins af aan wordt Hindoestaanse vrouwen geleerd om beleefd te zijn. Gastvrijheid is key. Als familieleden op bezoek komen zullen zij die op hun wenken bedienen. Ze leren met twee woorden te spreken en zeggen al ‘U’ als iemand net iets ouder is. Uit respect. Onze oma’s en moeders zijn people pleasers. Want ja, wat zullen de mensen anders zeggen? Dat zij geen manieren hebben? Dat kan niet.

Het woord ‘ja’ is 4x duurder

  1. In de Westerse wereld hoef je niet tegen iedereen ‘U’ te zeggen. Sterker nog: er werd een pot gemaakt, waarin ik telkens kleingeld moest doneren, zodra ik weer iemand aansprak met ‘U’. Blijkbaar voelden ze zich dan oud. Pas je aan, binnen jouw waarden natuurlijk.
  2. Wees geen people pleaser. Je bent geen alleskunner. Als je overal ja op zegt, heb je te weinig tijd over om te excelleren in dingen die dicht bij je hart liggen en waar je écht goed in bent. Als je overal ‘ja’ op zegt, kan je nooit je grenzen aangeven. Je hebt geen ruggengraat meer, geen focus en uiteindelijk: geen tijd.

Het woord ‘Nee’ in ons HIVAN woordenboek

Mijn tip aan jou: oefen met het woordje NEE. Het is geen eng woord. Het is alleen onbekend, omdat het weinig gebruikt wordt in de Hindoestaanse gemeenschap.

Laten we het volgende afspreken:

Bij de Hindoestaanse Vrouwen Anno Nu staat het woord NEE voor:

  • Focus: zeg ‘ja’ op dingen die jou energie geven. Zeg ‘nee’ tegen energiekillers.
  • Zelfbescherming: geef je grenzen aan. Past iets niet binnen jouw waarden en normen? Bedank dan vriendelijk.
  • Tijdbescherming: tijd is waardevol en krijg je niet meer terug. Zeg ‘nee’ op dingen waaraan je liever geen tijd aan besteed.

Nog steeds moeilijk? Vervang het woord ‘nee’ door: liever niet, ik voel mij daar niet goed bij omdat … OF door ik snap dat dit belangrijk is voor jou, maar ik heb daar helaas geen tijd voor.

Maak 2019 jou NEE jaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s