Make no mistakes: fouten maken is fantastisch

Er is niets zo goed voor jou en je leven als fouten maken. Gewoon beslissingen maken en iets uitproberen. Keihard vallen. Veel levenslessen leren. Risico’s nemen. Het totaal bij het verkeerde eind hebben. Leren opstaan. Leren van je aanpak. Groeien. Sterker worden.

Ja, dit klinkt fantastisch. Waarom is het dan onze grootste angst en ontwikkelen we allemaal faalangst?

De faalangst typetjes

  • De perfectionisten: alles moet in één keer goed.
  • De uitstellers: verzinnen overal smoesjes voor
  • De risicomijders: durven niets te ondernemen
  • De overthinkers: denken overal te veel over na en dan is het moment alweer voorbij

Trust me ladies, ik heb ze alle vier!

Waarom durven we minder?

Onze ouders waren nét iets te streng voor ons. Uit liefde, of course. Alleen dit heeft ervoor gezorgd dat wij niet zoveel meer durven. Ook omdat het in één keer goed moet, aangezien de hele familie jouw stappen volgt. Dit betekent alleen weloverwogen beslissingen nemen en dan met angst wachten of dit goed uitpakt. Niet te gek, want dan valt er op. Iets met… hoge bomen vangen veel wind dus worden we telkens kort gekapt?

Genoeg. Wij willen hoge bomen zijn! En die wind… die kunnen we wel aan. Want we hebben elkaar.

De faalangst neemt de spontaniteit weg. Een van de leukste dingen van het leven. Gewoon eens een keer iets geks doen. Gewoon een keer iets doen, omdat het goed voelt. Omdat je er zin in hebt. Geen rationele beslissingen. Gewoon doen.

Zou het niet ge-wel-dig zijn om een keer iets te proberen, kei had op je bek te gaan en levenslessen te leren waardoor je groeit als persoon? Of nog beter:

Zou het niet fantastisch zijn om een keer iets te proberen en het lukt en je droomt komt uit?

Ik was een pussy!

Sollicitatiegesprekken vind ik meestal easy. Totdat die ene vraag kwam: wanneer heb je gefaald? Dit was de enige keer in mijn hele leven dat ik een vraag niet kon beantwoorden tijdens een sollicitatiegesprek. Ik wist het niet. Ik zweette mij kapot en heb thuis de hele week nagedacht over deze vraag. Waarom kon ik hem niet beantwoorden? Omdat ik blijkbaar nooit heb gefaald. Waarom? Omdat ik nooit uit mijn comfortzone ben gegaan en risico’s heb genomen. En wat gebeurd er dan? Je stopt met groeien en mist uitdaging. Je staat stil. Je bent goed, maar je kan beter worden! En als je beter kan worden, kan je de beste worden. Blijf uit je comfortzone stappen en jezelf uitdagen. Blijf breken en helen.

Maar wat nou als het lukt, mama?

Mijn tip aan jou: de volgende keer als jouw faalangst type weer naar boven komt… vraag jezelf eens af: maar wat nou als het lukt?

#wijhebbenmeeroopsmomentjesnodig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s