Resume your resumé: Hoe je bovenop de stapel komt met jouw motivatiebrief

Na eindeloos surfen, scrollen en lezen heb je dé vacature gevonden. Helaas hebben jouw klasgenoten, buren, familieleden en blijkbaar zelfs jouw kat dezelfde vacature op het oog. Hoe kom je de selectie door? Hoe val je op tussen 108397397 anderen?

Door een goede motivatiebrief te schrijven natuurlijk. Zo doe je dat:

 1. Begin met een pakkende alinea. Zorg dat het begin van de brief meteen de aandacht van de lezer trekt. Begin bijvoorbeeld over iets wat zich nu afspeelt in het nieuws of een probleem waar de organisatie mee zit. Het mooie is je de informatie van deze alinea gebruikt als rode draad in je brief en er ook mee afsluit.
 2. Wees niet bang voor emoties. Vertel een verhaal en maak het persoonlijk. Niemand anders heeft een leven zoals jij. Stel je kwetsbaar op door te vertellen wat jou gevormd heeft. Stel je sterk op door te vertellen hoe jij je hebt ontwikkeld.
 3. Leg uit waarom je ergens goed in bent. Je bent bijvoorbeeld goed in leidinggeven, omdat je 2 jaar lang teamleider bent geweest bij X en een team van 7 man hebt geleid. Daarnaast heb je een cursus leidinggeven gevolgd bij X, waar je hebt geleerd om XXX. Verder is leidinggeven voor jou een natuurlijk fenomeen aangezien je bent opgegroeid als oudste zus in een gezin met 4 broertjes. Hier heb je geleerd dat jouw stijl van leidinggeven meer iets weg heeft van coaching.
 4. Vertel waarom jij niet bang bent om te falen. En wat je hiervan hebt geleerd. Dit komt zelfverzekerd en leergierig over.
 5. Niets is zo enthousiast als spreken en schrijven vanuit een passie. Het vloeit gewoon uit je vingers. Ben je aan het liegen of forceren? Bedenk dan waarom je hier ooit mee bent begonnen en zoek je passie. Bijvoorbeeld: je interesse voor goede zorg is ontstaan door de ziekte van je zusje. De gesprekken gingen thuis altijd over haar behoefte aan zorg. Of, je wilt lerares worden omdat je tijdens je reis in India hebt gezien hoe belangrijk onderwijs is voor jonge kinderen.
 6. Zorg dat de brief niet langer is dan één A4.
 7. Onthoud: je brief is niet een kopie van je curriculum vitae. Het is een aanvulling.

Tips om al helemaal op te vallen in het sollicitatieproces:

 • Bel met de Recruiter. Persoonlijk contact wint altijd. Bereid je voor op dit gesprek en stel intelligente vragen. Maak er geen sales pitch van. Toon interesse en enthousiasme.
 • Gebruik LinkedIn. Zorg ervoor dat je LinkedIn pagina er professioneel uit ziet en de informatie compleet is. Vraag om aanbevelingen. Bezoek een aantal mensen uit die organisaties en de Recruiter. Like de bedrijfspagina. Onderzoek of jullie mensen gemeen hebben. Via via binnenkomen heeft natuurlijk een hogere slagingskans.
 • Analyseer het bedrijf, de cultuur, de mensen die er werken, de reviews van de mensen die er gewerkt hebben, hun toekomstplannen. Focus ook op verbeterpunten: wat valt jou op en wat kan beter? Denk vooruit.
 • Zorg dat je curriculum vitae op valt. Besteed tijd aan een mooie lay-out.
 • Zorg voor een professionele foto. Geen selfie. Geen lage kwaliteit. Plak de foto in je CV.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s