Lemme give u some advice: Neem niet blindelings adviezen aan

Het is al moeilijk genoeg om erachter te komen wat jij wilt. Waar jij naar verlangt en wat jou gelukkig maakt.

Soms weet je het, diep van binnen. Maar je kunt het niet horen, door jouw eigen stemmetjes: “je kunt het niet”, “je droomt te groot”, “je bent niet speciaal genoeg”, “je hebt niet genoeg geld”. Je innerlijke criticus kan ervoor zorgen dat je je eigen wensen niet hoort.

Maar wat als je je innerlijke criticus met veel pijn en moeite onder controle hebt gekregen, maar de mensen om jou heen jou overspoelen met ongevraagde adviezen?

Advice or just noise?

Als je al de moed hebt om je verhaal te vertellen schieten mensen vaak in hun “adviseur rol”. In plaats van luisteren, geven ze je advies. Alleen heb je vaak slechts 10% van je verhaal verteld. En je hebt het dan nog niet eens gehad over je wensen, ambities en competenties. En al helemaal niet over je diepste verlangen en geheimen.

Het gevolg is dat je overspoelt wordt met allerlei adviezen die niet aansluiten op jou. Zo breng je jouw focus in de war. De adviezen helpen niet, omdat ze te ver van je af staan.

Je moet het volgende beseffen:

  1. Als men een gebrek heeft aan empatisch vermogen geven ze vaak advies gebaseerd op hun eigen wensen, achtergrond en ervaringen. Daarnaast kan men soms adviezen geven vanwege eigenbelang. Je maakt dan een keuze die beter uitpakt voor hen en soms niet voor jou.
  2. Je kunt geen onderscheid maken tussen effectieve adviezen en slechte adviezen, omdat je diep van binnen naar goedkeuring verlangt van alles en iedereen.

Hoe houd je focus?

  • Luister naar je gutfeeling. Je onderbuikgevoelens. Alleen jij weet wat je écht wilt. By the way, je hoort je onderbuikgevoel het beste als je stil bent en in stilte zit. Geef het tijd. Forceer jezelf niet.
  • Hoe beter je weet wat je wilt, hoe sneller je ziet welke middelen en mensen je nodig hebt om daar te komen. En soms even belangrijk: hoe sneller je ziet welke mensen en middelen je niet nodig hebt. Zo wordt het gemakkelijker voor jou om een harnas te creëren tegen slechte adviezen van mensen die projecteren.

Weet wat je wilt, houd je focus en luister naar mensen die van je houden maar vergeet vooral niet de mensen die het pad al hebben bewandeld.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s