Gastblog: Jurist & ondernemer Zaïna over de Hindoestaanse cultuur

Wereldburger Anno Nu:

Zaïna de Beer

Wie is Zaïna?

Zaïna is een theeliefhebber, energieke creatieveling, model, jurist en ondernemer. Ook is ze personal trainer voor vrouwen. Zij helpt hen om door middel van gedragsverandering hun doelen te bereiken. Ze is 31 jaar, is al 20 jaar vegetariër en heeft een groot hart voor dieren en de natuur.

Deze creatieve jurist woont in Brussel én Den Haag. Dit is alleen maar handig, want zo kan zij zich richten op de markt in België en Nederland. Verder spreekt ze Nederlands, Engels en Frans. Ze is gek op culturen, yoga, meditatie, kunst, muziek en de natuur. Tegelijkertijd zoekt ze ook de drukte op en is ze een stadsmens.

Achtergrond

Familie is erg belangrijk voor Zaïna. Zij heeft twee zusjes en één broertje. Ze noemt zichzelf de strenge zus en neemt haar rol als oudere zus erg serieus. Zij bekleed namelijk een voorbeeld functie.

Verder heeft ze een goede band met haar mentor in het leven: haar vader. Hij is, net als Zaïna, fan van het boeddhisme, kunst, muziek en yoga. Haar vader is beeldhouwer en Zaïna heeft als beeldend kunstenaar ook een liefde voor kunst. Werken met klei geeft haar rust.

Ook haar moeder heeft een goed oog voor kunst, mode en interieur. Zaïna en haar moeder verschillen maar 20 jaar. Haar moeder is een sterke vrouw en had op 30 jarige leeftijd al vier kinderen. Zij is een Prince en Queen fan, houdt van lange wandelingen aan zee en is gek op vintage.

Zaïna heeft een mooie jeugd gehad, ondanks het feit dat haar ouders al op haar 17e gescheiden waren.

Meer weten van deze creatieve ondernemer?

Lees onderstaand interview

Career

Welke studies heb je gevolgd?

Ik heb Rechten gestudeerd aan de Vrije Universiteit van Brussel en heb mijn master behaald aan de KU Leuven in België.

Wat heb je na je studie gedaan?

Na mijn studie heb ik één jaar gewerkt bij Kunstagentschap Artifex als Legal adviseur voor artiesten en culturele organisaties. Daarna ben ik aan de slag gegaan als advocaat op het gebied van media en entertainment bij Verraes. Beide organisaties bevinden zich in België. Na deze twee uitdagende banen besloot ik terug te keren naar Den Haag en heb ik twee jaar gewerkt bij Benelux Office for Intellectual Property (BOIP) als juridisch onderzoeker voor intellectueel eigendom.

Eigen onderneming: Point-Blanc

Waarom heb je besloten om voor jezelf te beginnen?

Ik was te ambitieus om voor iemand anders te werken. Daarom heb ik in januari 2019 Point Blanc opgericht.

Kun je meer vertellen over jouw onderneming?

Ik richt mij op creatieve ondernemers in Nederland en België en bescherm ideeën, ontwerpen, handelsnamen en logo’s. Hiermee hoop ik plagiaat en fraude te voorkomen en ondernemers bewust te maken van de belangrijkheid van merk- of modelregistratie.

Hoe onderscheid je je van je concurrenten?

Mijn onderneming onderscheid zich onder andere door de betaalbare tarieven.

Wat betekent Point-Blanc voor jou?

Met Point-Blanc heb ik van mijn passie mijn werk gemaakt, terwijl deze in lijn is met mijn kernwaarden: balans, persoonlijke ontwikkeling en vrijheid.

Wat heb je geleerd van het ondernemerschap?

Het heeft mij sterker gemaakt als persoon. Ook geeft het mij de vrijheid die ik nodig heb, omdat ik kan werken waar en wanneer ik wil.

Waar ga je je de komende tijd op focussen?

De komende tijd wil ik nog meer aandacht besteden aan online zichtbaarheid. Ik verdiep mij als starter in dit onderwerp door trainingen te volgen en te luisteren naar podcasts van succesvolle ondernemers.

Daarnaast is reizen een van mijn passies. In de toekomst wil ik een digital nomad worden en reizen naar o.a. Nieuw-Zeeland, Tibet en India. Deze reizen wil ik digitaal delen met mijn volgers.

Wereldburger

Hoe heb je je studententijd ervaren? En waar had je vooral moeite mee?

Ik was overal en altijd het enige gekleurde meisje. Dit was niet erg, maar op een gegeven moment vergat ik zelfs dat ik gekleurd was! Erg toch!

Het moeilijkste vond ik de veralgemening van de mensen. “Je bent bruin, dus je bent dit of dat”.

Hoe heb je geleerd om hiermee om te gaan?

Ik ben geboren in België, maar heb roots in Suriname en Marokko. Ik zie mezelf als een wereldburger. Daarnaast ben ik zelf katholiek opgevoed, terwijl mijn vader moslim is. Ik heb waarden van beide godsdiensten meegekregen en dit vind ik super! Ik houd van verschillende culturen en godsdiensten. Vandaag de dag kan ik me erg in het boeddhisme vinden. Het is een schitterende filosofie.

Keuzes maken: het volgen van je onderbuikgevoel

Welke drie belangrijkste levenservaringen hebben veel indruk gemaakt op jou? 

Het volgen van de studie Rechten is de eerste belangrijke levenservaring. Ik wist vanaf mijn 15e dat ik Rechten wilde studeren. Ik moest en zou artiesten en creatievelingen beschermen!

De tweede levenservaring die veel indruk op mij maakte is mijn verhuizing naar Nederland in 2016. Dit is volgens mij de beste keuze die ik ooit gemaakt heb. De mensen waren erg open minded en ik kan mij vinden in de “just do it” mentaliteit van Nederland. Ik vind de mensen in Nederland erg ondernemend en ik vind het mooi om te zien hoe mensen proberen om hun droom te laten uit komen. Er ging echt een nieuwe wereld voor mij open en ik heb vrienden gemaakt voor het leven. Daarnaast heb ik hier alles geleerd over merkenrecht, auteursrecht en modellenrecht. Dit heeft mij een expert gemaakt op dit gebied.

De derde levenservaring heeft te maken met het beginnen van mijn eigen onderneming. Dat is volgens mij de start van mijn verhaal. Het is niet makkelijk geweest, maar zeker de moeite waard. Ik doe elke dag wat ik graag doe: creatieve mensen helpen. Ik ben dankbaar dat ik mijn onderbuikgevoel gevolgd heb en heb durven gooien in het nest der ondernemers.

Zaïna & de Hindoestaanse cultuur

Hoe denk jij als wereldburger over de Hindoestaanse cultuur?

Het is een mooie en rijke cultuur met respect, waarden en balans. Volgens mij is het één van de mooiste culturen en ik ben dankbaar voor yoga en meditaties.

Hoe ga jij zelf om met de verschillen tussen culturen?

Ik denk dat je zelf voor balans zorgt. Doordat ik een wereldburger ben, zal ik voor de westerse wereld nooit blank zijn en voor de hindoe of mediterraanse cultuur ook nooit 100 % bij hen horen. Ik ben in hun ogen maar een halve halve. Ik denk dat dit als mixed raced persoon normaal is. Ik ben elke dag heel blij en dankbaar voor mijn roots. Voor mijn gezondheid, mijn mindset, mijn hart, uiterlijk en ambities. Dit is wat telt: wie je bent als persoon en wat je ermee doet. 

Welke taboes kunnen volgens jou belemmerend zijn voor de Hindoestaanse vrouwen?

Ik denk dat we taboes hebben in alle culturen. Maar op hindoe vlak zullen deze vooral te maken hebben met de positie van de vrouw, vrees ik. 

“Hindoestaanse vrouwen zijn onderdanig en hebben geen carrière”, zullen ze zeggen. Absoluut niet waar, want we hebben in Nederland veel hoogopgeleide vrouwen van Hindoestaanse afkomst. Super is dit! 

Geweld in de Hindoestaanse cultuur is nog zo’n taboe, maar dit heb je in alle culturen hoor. Seks zal ook wel zo’n taboe zijn. Geen seks voor het huwelijk of dat je niet mag trouwen met wie je wilt. Yeah right!

Welke adviezen heb je voor Hindoestaanse Vrouwen die hun creativiteit niet kunnen/durven uiten?

Hindoestaanse vrouwen die hun creativiteit niet durven uiten, moeten dat maar gewoon lekker gaan doen. Ik denk dat we te weinig power vrouwen missen als onderneemsters. 

We hebben vandaag echt nood aan sterke vrouwen die durven zijn wie ze zijn, ongeacht je religie of achtergrond. Of juist om je religie of achtergrond. Ik geloof dat we in de toekomst alleen nog maar sterker zullen worden als vrouwen. 

Ik zou deze vrouwen vertellen dat ze hun fantasie moeten gebruiken en moeten zijn wie ze zijn. Ze kunnen zijn wie ze willen zijn. Zichzelf ook omringen door positieve en gemotiveerde mensen is een must. Ik help deze vrouwen graag. Kom maar lekker op de koffie hoor 😉

Wereldburger Anno Nu

Zaïna werkt hard, ontspant op de juiste momenten en leert met vallen en opstaan. Dankbaar zijn voor haar achtergrond, omgeving en onderneming houdt haar gefocust en gelukkig. Zaïna streeft naar het beste op zakelijk- en persoonlijk vlak en besteed tegelijkertijd aandacht aan de simpele dingen in het leven. Door dingen te proberen, te dromen en en haar onderbuikgevoel te volgen heeft zij vastgesteld wat belangrijk voor haar is in het leven. Vervolgens heeft ze risico’s genomen om te zorgen dat haar leven draait om haar drie kernwaarden. Ze maakt haar eigen geluk, ondanks dat het niet altijd gemakkelijk is. Zij is geen mainstream jurist, maar heeft het vak Rechten gecombineerd met haar creatieve persoonlijkheid. En dat levert succes op. Zaïna is een Wereldburger Anno.

Contact opnemen met Zaïna?

Bezoek haar website: Point-Blanc

Of stuur haar een berichtje op LinkedIn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s