Copy cats

“Maar ben je niet bang dat iemand anders hetzelfde gaat doen?”

Nee, dat ben ik niet. Ik heb deze vraag de afgelopen tijd vaak gekregen en vond het op z’n zachtst gezegd irritant. Ik zal je uitleggen waarom…

Copycats lopen altijd één stap achter

Ik geloof dat copy cats – na-apers – kopieerders – volgers – altijd één stap achter lopen. En soms zelfs meerdere stappen.

Bijna iedereen kan een project beginnen, een idee hebben of een bedrijf starten. Het wordt pas spannend tijdens de volgende fase. Je identiteit zit namelijk verweven in de uitwerking en uitvoering hiervan.

In je missie, visie, strategie en doelstellingen zijn jouw authentieke gedachtes verwerkt. Die zijn niet zomaar ontstaan na een nachtje slapen, maar zijn een opeenstapeling van jouw ervaringen en wensen.

Als mensen besluiten – om wat voor reden dan ook – jou blindelings na te doen en jouw werk te stelen, zullen ze nooit hetzelfde resultaat boeken. Jij was namelijk eerst. En alleen jij weet wat de volgende stappen zijn.

Stelen VS vergelijken

In het vakgebied bedrijfskunde wordt vaak gesproken over benchmarking. Dit is een manier om organisaties/producten met elkaar te vergelijken, zodat je je eigen product/dienst vervolgens kunt verbeteren. Uiteindelijk kan je hierdoor meer marktaandeel winnen en voor lopen op de concurrenten.

In dit online tijdperk is je informatie vrijwel voor iedereen zichtbaar. Deze transparantie kan ervoor zorgen dat mensen je blindelings gaan kopiëren vanuit hun luie stoel, terwijl jij er uren werk in steekt. En daar kan jij je behoorlijk aan ergeren.

Volgers VS loyale klanten

“Maar hoe zit het met mijn klanten?” denk je dan. Klanten of andere mensen die het verschil niet kunnen zien ben je liever kwijt dan rijk, want die kunnen overduidelijk geen onderscheid maken tussen authenticiteit en vervalsing. Aan volgers heb je niets, wel aan loyale klanten.

Toekomst VS verleden

Om mij heen zie ik veel authentieke vrouwen die uniek succesvol zijn. Ook zij hebben last van het kopieergedrag van volgers. Voor jullie heb ik de volgende boodschap:

Ondanks dat het zeer irritant is om te zien dat andere mensen jouw werk kopiëren: keep calm, richt je op jezelf en de toekomst. Je bent zo ver gekomen, omdat je goed vooruit kunt kijken en weinig tijd besteed aan achteruit kijken. En daar bevinden zich de copycats: in het verleden.

Wat je vooral niet moet doen is het gevoel bij jezelf creëren dat je moet haasten, omdat je ziet dat anderen hetzelfde proberen te doen. Deze kans bestaat altijd, we zijn immers allemaal creatievelingen die zich laten inspireren door anderen. Het verschil is dat deze creativiteit ontbreekt bij copycats. Zolang je jezelf dus blijft volgen, zal je altijd voorlopen. Een kopie is nooit zo goed als het origineel. Daarbij is na-apen het grootste compliment, want copycats herkennen succes!

Een note voor de copycats:

Kopieergedrag is niet altijd slecht. Vooral veel jongere werknemers kopiëren vaak het gedrag van de ervaren medewerkers en ook kan je bijvoorbeeld besluiten om hetzelfde kapsel te willen als je favoriete popster. Niets mis mee. Onze hersenen zijn het gewend om te reageren op anderen en wij zijn gewend om ons te laten beïnvloeden.

Waar wel iets mis mee is, is het stelen en kopiëren van andermans werk. Dit is niet hetzelfde als beïnvloeden, vergelijken en inspireren. Stop daarmee.

Voor de mensen die moeite hebben hun creativiteit uiten en daarom anderen “na doen” op welk gebied dan ook: je doet jezelf te kort. Probeer opzoek te gaan naar jouw eigen identiteit. Vind je eigen stijl, carrièrepad, persoonlijkheid, levensstijl en maak je eigen keuzes. Laat je inspireren – en dus niet leiden – door je omgeving, rolmodellen, studies, vlogs, blogs en boeken.

Hier geldt: look over the fence for inspiration, but don’t be a copycat.

Deze blog focust zich op werk, maar het kan ook gaan om hobby’s, stijl en persoonlijkheid: be yourself.

2 gedachtes over “Copy cats

  1. Veel mensen staan niet dicht bij zichzelf, en leven daardoor ook niet bewust zijn of haar leven. Daardoor zal men ook nooit te weten komen wat nu werkelijk de skills zijn die ze herbergen. Copy/paste blijft er dan over op het moment dat dit soort mensen gaan ondernemen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s