Bevrijdingsdag 2020: mentale lockdown

Head image by @getzenteemental on Instagram

Trouwen met wie je wilt: man of vrouw, überhaupt zelf bepalen of je WILT trouwen, eruit zien hoe je wilt en je MOOI voelen, Hindoe/Moslim/Atheïst zijn of niet eens weten waar je in gelooft, werken als hotelmanager/designer of toch als kunstenaar, cultuur snuiven in Rome of jet skiën in Thailand, stemmen op wie je wilt, je afwijkende mening mogen uiten, zelf beslissingen nemen zonder dat iedereen erachter staat en grenzen verkennen. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Vandaag, op dinsdag 5 mei 2020, staan wij in Nederland stil bij de waarde van vrijheid en mensenrechten. Stil staan bij vrijheid doen wij dit jaar in een lock-down situatie wat betekent dat bijna alles op slot is en autoriteiten ons verplichten om zoveel mogelijk thuis te blijven. Alhoewel “op slot gaan” al snel wordt geassocieerd met het verliezen van vrijheid zijn er vrouwen waarvan de fysieke vrijheid niet wordt beperkt voor een bepaalde periode maar waar er dagelijks sprake is van vrijheidsbeperking op andere vlakken. Omdat we dit jaar thuis de vrijheid vieren en ons moeten houden aan de 1,5 afstand zullen we hopelijk bewuster nadenken over de vrijheid die we wél nog steeds hebben. En dat andere vrouwen dagelijks in een mentale lockdown zitten.

Vrijheid vraagt om waakzaamheid en moet verdedigd worden. Elke keer weer.

Graag sta ik vandaag stil bij deze 5 vrouwen die vol moed hebben gestreden (of dat nog steeds doen) voor vrijheid in de breedste zin van het woord. Elk op hun eigen manier.


Savitribai jyotirao Phule

Savitribai Phule 1998 stamp of India.
This file is a copyrighted work of the Government of India, licensed under the Government Open Data License – India (GODL).
Also founded on WikiPedia.

Savitribai (1831) wordt gezien als de eerste vrouwelijke lerares van India. Zij was dichter en pedagoog en heeft een belangrijke rol gespeeld bij het verbeteren van de vrouwenrechten. Samen met haar man richtte zij de eerste vrouwenschool op. Ook zette zij zich actief in voor gelijkheid, met het oog op ongelijke behandeling op basis van het kastensysteem en geslacht. Zij is een goed voorbeeld als het gaat om vechten voor vrijheid door het belang van onderwijs te erkennen


Rama Dongre

Portrait of Pandita Ramabai Sarasvati 1858-1922, frontispiece from book
Date: 1922
Source: https://archive.org/details/highcastehinduwo00ramaiala “The high-caste Hindu woman” by Ramabai Sarasvati, Pandita, 1858-1922
Philadelphia : [Press of the J. B. Rodgers printing co.] 1887
Ramabai Sarasvati, Pandita, 1858-1922
Also founded on Wikipedia

Rama Dongre (1958 – 1957) (ook bekend als Pandita Ramabai) was een sociale hervormer en feminist. Zij richtte de Arya Women’s Society op en zette zich in voor onderwijs voor vrouwen en het bestrijden van onderdrukking wat betreft kindhuwelijken. Zij heeft ervoor gestreden dat vrouwen o.a. toegelaten konden worden tot medische scholen en schreef het boek ‘The High-Case Hindu Woman’. Tijdens een periode van hongersnood redde zij tevens duizenden verstoten kinderen en weduwen. Zij is een goed voorbeeld als het gaat om vechten voor vrijheid door aandacht te besteden aan het begrip ‘dwang‘ door te durven spreken over zaken die in haar ogen niet eerlijk waren.


Gita Sahgal

 Freethinkers’ Declaration and Closing Remarks with Gita Sahgal and Maryam Namazie at the International Conference on Freedom of Conscience and Expression (#IWant2BFree).
Date: 23 July 2017
Source: YouTubeFreethinkers’ Declaration and Closing Remarks with Gita Sahgal and Maryam Namazie – View/save archived versions on archive.org and archive.today
This video, screenshot or audio excerpt was originally uploaded on YouTube under a CC license.

Gita (1956/1957) is schrijver, journalist, documentaireregisseur en zet zich actief in voor het bestrijden van onderdrukking van vrouwen en racisme. In het verleden was Gita directeur van de Genderafdeling van Amnesty International en tevens oprichter van Southall Black Sisters, een organisatie voor vrouwen van etnische minderheden. Een van haar documentaires is ‘Tying de knot’. Deze documentaire stelt huwelijksdwang aan de kaak. Gita is een rolmodel als het gaat om het vechten voor vrijheid, door zelf zichtbaar te zijn en haar stem te laten horen en door men op een visuele manier te laten zien hoe onderdrukking van vrouwen er uit ziet.


Kavita Krishnan

English: Secretary, All India Progressive Women’s Association and Polit Bureau member, CPI(ML), editor, Liberation, and formerly a student activist with the AISA and former Jt Secy, JNUSU. Delhi.
7 August 2015
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0
International license.
Also founded on Wikipedia.

Kavita (1974) is secretaris van All India Progressive Women’s Association. Zij is een bekend mensenrechtenactiviste, redacteur bij de maandelijkse publicatie ‘Liberation’ (bevrijding) en auteur van het boek ‘Fearless Freedom’. Haar speech over de vrijheid van de vrouw ging viral op YouTube. Kavita heeft een grote rol gespeeld in het verder vormgeven van de vrouwenrechten beweging na de verkrachting en moord van een 23-jarig meisje in India. Een van haar belangrijkste boodschappen? Vrouwen hebben het recht om avontuurlijk te zijn zonder dat mensen hun vertellen hoe ze zich moeten gedragen.


Lilly Singh

Een bekendere onder ons: Lilly Singh (1988), YouTuber, cabaretier, schrijver, actrice en presentatrice. In 2019 had zij meer dan 8 miljoen YouTube abonnees en nu is zij de eerste vrouw met een eigen late show genaamd ‘Late night with Lilly’. Ook is zij UNICEF Goodwill ambassadeur. In 2015 startte zij een online campagne #Girllove. De winst van deze campagne heeft zij gedoneerd aan de Malala Foundation. Deze organisatie stimuleert onderwijs voor jonge vrouwen. Volgens Lilly zegt zij veel dingen die anderen niet durven te zeggen. En volgens mij is zij een perfect voorbeeld van iemand die creatieve vrijheid stimuleert.

Er zijn veel manier om vrijheid telkens weer ter discussie te stellen. Deze discussie hoef je niet altijd met anderen te voeren of grootschalig op te pakken. Soms is het juist nodig om voor jezelf elke keer opnieuw het begrip vrijheid te herdefiniëren.


Head image by @getzenteemental on Instagram

Geschreven door Raksha V. Bharos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s