#BlackLivesMatter

Het anti racisme protest op de Dam zorgt voor veel boosheid in Nederland.

De demonstranten zijn boos. De niet-demonstranten zijn boos op de demonstranten omdat zij de COVID 19-regels niet naleven.

Ik heb gisteren meerdere malen de vraag gekregen waarom mensen daarnaartoe zijn gegaan in tijden van covid. En ik heb reacties gezien op Facebook onder nieuwsberichten (meestal probeer ik deze te negeren) die mij weer boos maken. Respectloos, empathieloos – zonder ook maar de intentie te hebben om de ander te begrijpen.

Mensen denken dat het protest ging over de video van George Floyd. Maar dit was de druppel die de emmer deed overlopen. Er zit zoveel meer achter. Covid-19 beheerst net een paar maanden ons leven, racisme speelt al honderden jaren een rol in verschillende levens.

Het gaat niet slechts om politie geweld. Het gaat om racisme, discriminatie en ongelijkheid. Institutioneel racisme is een groot probleem waar we al jaren tegen strijden. En dit probleem beperkt zich niet alleen tot Amerika. Dus ja, deze mensen zijn boos en gekwetst na het zien van een video waar een politieagent zich superieur voelt en minutenlang met zijn knie een Afro-Amerikaanse man verstikt. Dit beeld weerspiegelt de lange weg die we nog te gaan hebben. En dat maakt ons boos. Het is 2020 en voor even lijkt alsof we niks opgeschoten zijn.

En ja, mensen zijn boos. Mensen houden zich al maanden aan de regels en zien een grote groep mensen de regels overtreden. En ook dit maakt ons boos. Ook hier zitten achterliggende redenen die begrijpelijk zijn… de ondernemers die het moeilijk hebben, de angstige risicogroepen of mensen die het gevoel hebben dat “bepaalde groepen voorgetrokken worden door de overheid”. Ironisch wel dat laatste.

Misschien moet het ook zo zijn. En is vandaag gewoon een dag waarop we boos mogen zijn. Maar laten we morgen weer proberen om elkaar wat meer te begrijpen. Een BEETJE inlevingsvermogen scheelt een hoop. Lach zware onderwerpen niet weg uit onwetendheid, onzekerheid of gebrek aan empathie. Zet je oogkleppen af, educate yourself en LUISTER.

#blacklivesmatter #besafe #bewise #alleensamenkrijgenwecoronaondercontrole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s