Waarom dit platform juist belangrijk is voor niet-Hindoestanen

Sinds ik dit platform gestart ben krijg ik te maken met allerlei goedbedoelde suggestieve vragen. Een aanname is bijvoorbeeld dat dit platform alleen belangrijk is voor Hindoestanen. Zo hoorde ik laatst: “ik wist niet dat jij zo betrokken was bij de Hindoestaanse gemeenschap”, waarbij ik dacht “huh?”. Ik zal uitleggen waarom dit naar mijns inziens niet klopt en dit platform ook is voor niet-Hindoestanen.

Behalve dat verschillende Hindoestanen een beeld kunnen hebben van hoe een Hindoestaan moet leven en eruit moet zien, kunnen ook niet-Hindoestanen een beeld hebben en dit telkens benadrukken zodra ze iemand tegenkomen. Zo heb ik vaker zinnen gehoord als: “Hindoestanen trouwen toch altijd met elkaar?” of “Waarom gaan Hindoestanen altijd alleen met elkaar om?” of “Hindoestanen zijn altijd zo timide en op de achtergrond” of “Jullie zijn altijd werkzaam in de IT of als dokter”. Het telkens opnieuw horen van deze stereotypering van niet-Hindoestanen kan ervoor zorgen dat men minder trots is om dit stukje van hun identiteit naar voren te brengen, omdat zij zich niet herkennen in het geschetste beeld.

Als je de verhalen van de vrouwen bij het concept “stories” leest, zul je merken dat er sprake is van veel diversiteit. Diversiteit in beroepen en studies, maar ook in relaties, persoonlijkheden en denkwijze. Het laat bijv. zien waar zij hun identiteit aan ontlenen, waar zij affiniteit mee hebben en welke ervaringen grote impact hebben gehad op hun persoonlijke ontwikkeling. Dit kan men niet op het eerste oog zien en door stereotypering zal de andere partij hier waarschijnlijk minder snel achter komen. Het creëert namelijk een extra barrière om een dialoog aan te gaan en de persoon voor je écht te zien en te begrijpen.

Dus: is dit platform alleen voor de Hindoestaanse gemeenschap? Nee. Niet-Hindoestanen kunnen meer leren over hun eigen vooroordelen en aannames ten opzichte van een andere cultuur. Ik denk dat als je geïnteresseerd bent om meer te weten over ontwikkelen van een eigen identiteit, taboes, de invloed van een gemeenschap, verschillende culturen en sociale cohesie etc. je ook veel inzichten zult krijgen. Zo kun je bijv. beter begrijpen waar jouw stereotypering vandaan komt. Wellicht leeft die stereotypering ook binnen delen van de gemeenschap zelf, maar dit betekent niet dat verschillende mensen hier niet tegen aan het duwen zijn omdat het niet overeenkomt met hoe zij (willen) zijn.

Het is de kunst om lessen te trekken uit datgene wat je voorgeschoteld wordt, online en offline. Maar ook daar zijn we allemaal lerend.

Geschreven door Raksha V’ Bharos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s