#1 – Wat zullen andere mensen zeggen? – Angst

In het concept #stories praten de vrouwen onder andere over taboes die de positie van Hindoestaanse vrouwen kunnen belemmeren. Het meest gehoorde taboe is tot nu toe: “wat zullen andere mensen zeggen?” Er zijn documentaires gemaakt en boeken over geschreven. Deze zin is voor velen niet onbekend en speelt blijkbaar nog steeds een prominente rol in de Hindoestaanse cultuur en gemeenschap. Hoe kan dat? Om dit taboe te doorbreken en mogelijke gevolgen verder uit te leggen doet hivancommunity een reeks over “wat zullen andere mensen zeggen?”. Ik trap af. #1 gaat over angst.


Wat zullen ze zeggen als je tot zo laat uit gaat? Wat zullen ze zeggen als je zulke open kleding draagt? Wat zullen ze zeggen als je gaat samenwonen zonder te trouwen? Wat zullen ze zeggen als je van opleiding wisselt?

Het probleem hiermee is dat het niet alleen gaat over de constante herinnering van je omgeving dat mensen over je kunnen roddelen, maar (onbewust) wordt gesuggereerd dat wat andere mensen zeggen belangrijk is. Bij het continu horen van de zin “wat zullen anderen zeggen” bij elke keuze of elk aspect van je leven kan dit zorgen voor angst. En angst is niet alleen een slechte raadgever, maar ook een barrière om jezelf in vrijheid te ontplooien, fouten te maken en niet geaccepteerd te worden door je omgeving.

Je kunt jezelf en je keuzes gaan beperken, uit angst. Het kan je leven gaan beheersen. Je kunt je zorgen gaan maken over elke keuze die op je pad komt en hoe anderen hierop gaan reageren. Het kan ervoor zorgen dat je twijfelt over elke situatie en kritisch bent op jezelf, want heb je je wel gedragen zoals het hoort? Het kan ervoor zorgen dat je je eigen stem niet meer hoort, omdat je aangeleerd krijgt om te luisteren naar de stemmen van anderen. Dit kan verstikkend werken, je leven leiden op basis van verschillende meningen. Want elk mens is anders, dus de “roddels” en “adviezen” zullen ook niet altijd hetzelfde zijn.

Persoonlijk denk ik dat de prominente rol van deze zin verdwijnt na deze generatie, omdat wij ons bewust zijn van de schadelijke gevolgen hiervan. Enige kanttekening hierbij is dat ook mensen uit de vorige generaties dit hebben aangekaart, maar blijkbaar is het nog steeds heersend in bepaalde deelgemeenschappen. Wij zouden ook liegen als wij zeggen dat wij ons niets aantrekken van andere mensen. Wij zijn immers sociale wezens. Maar moeten wij ons alles aantrekken van alle mensen? Want wie bedoelen ze eigenlijk als ze jou vragen: “wat zullen andere mensen zeggen?”

Geschreven door Raksha V. Bharos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s