Lachen om liefdesleed met Indian Matchmaking

Heb jij nog een partner nodig? Als je naar India of de VS verhuisd, dan kun je koppelaarster Sima Taparia inschakelen. Ze neemt haar werk erg serieus en beweegt bijna letterlijk hemel en aarde voor je. Ze schakelt zelfs een astroloog in. Welke capriolen ze nog meer uithaalt om haar cliënten aan een prins(es) op het witte paard te helpen, kun je zien in de nieuwe Netflixserie Indian Matchmaking.

Op sociale media merkte ik dat de serie goed werd ontvangen door Surinaams-Hindostaanse meisjes. Ik snapte dat niet, want als ik de titel las zag ik het volgende scenario voor me: een oude rijke man huwt met een jong arm meisje en van blijdschap gooien ze masala in de lucht. Waarschijnlijk denk ik nog teveel in stereotypen. Misschien dat het tijd is om mijn eigen vooroordelen eens onder de loep te nemen.

De documentaire is gemaakt door een Amerikaanse met een Indiase achtergrond. Iemand die dus beide culturen kent. Waarschijnlijk is zij net als ons opgegroeid met horrorverhalen over uithuwelijking, maar heeft ze genoeg voorbeelden in haar omgeving waarbij gearrangeerde huwelijken goed en solide zijn.

Een gearrangeerd huwelijk is een fenomeen dat buitenstaanders, die de Indiase cultuur niet kennen, niet zullen begrijpen. Het is minder zwart-wit dan het lijkt en daartussen is veel grijs gebied. In de Indiase cultuur leer je je ouders te gehoorzamen. Ook houd je in het achterhoofd dat je de eer van de gemeenschap met je meedraagt. Het is dan logischer dat je ouders en de gemeenschap meedenken met wie jij de rest van je leven zal spenderen.

Anno 2020 in Nederland zou dat betekenen dat je vader voor jou op Tinder swipet. Of net zoals in de serie meegaat op je date, om het gesprek te leiden. Ook al mag je volwassen zijn, je ouders achten je dus niet capabel genoeg om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Dat is eigenlijk best triest.

Dat is niet het enige trieste hieraan. Ik heb er totaal geen behoefte aan maar iemand zoals ik zou nooit een potentiële huwelijkskandidate in Indian Matchmaking worden. De reden hiervoor is dat ik niet aan bepaalde standaarden voldoe. Standaarden of zaken waarover ik zelf geen invloed heb.

Bijvoorbeeld de kaste waar ik toebehoor. Zelfs in de serie hebben ze door dat dit niet meer door de beugel kan en refereren ze naar het kastenstelsel met ‘similar backgrounds’ en ‘shared communities’. Maar het is dus nog wel relevant genoeg om mensen hierop te selecteren en te beoordelen. Ik weet daarentegen niet eens in welke kaste ik behoor. Gezien wij thuis varken van kop tot staart eten, zal ik vast niet uit een hoge kaste komen.

Net zoals de Guyanese Nadia uit de serie ben ik een onderdeel van de Indiase diaspora. Mijn overgrootvader pakte in 1909 zijn koffers en vertrok naar Suriname. De rest van mijn voorouders zijn of vrijwillig vertrokken of ontvoerd. Daarom ben ik in de ogen van Indiërs, geen Indiase meer maar ben ik minder(waardig).

Het generaties lang in de tropen wonen heeft ervoor gezorgd, dat ik te wereld ben gekomen met een mooi extra bruin velletje. Helaas is het volgens de serie niet iets waar ik blij mee moet zijn. De woorden ‘fair’ en ‘good’ worden dermate vaak in dezelfde zinnen genoemd, dat de serie ook een commercial had kunnen zijn voor de skin whitening crèmes.

Terug naar de vraag of wij als onderdeel van de Indiase diaspora mogen genieten van deze serie. Als ik heel eerlijk ben, denk ik van niet. Eeuwenoude tradities krijg je er namelijk niet binnen een paar generaties uit. Dat betekent dat er misschien lezeressen van HÏVAN zijn, die enige vorm van sociale druk en/of huwelijksdrang ervaren.

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat Surinaams-Hindostaanse meisjes de groep is in Nederland met het hoogste zelfmoordpercentage. Als we allemaal zo vrij en blij mochten leven, zouden wij onszelf niet van kant maken. Een gearrangeerd huwelijk ziet er op tv leuk uit, maar ik vrees dat de werkelijkheid anders is. Als je uit een hoge kaste komt trouw je met een prins uit een Rajput dynastie. Kom je uit een lagere kaste: word je uitgehuwelijkt aan ‘Rajesh van FC Kip’.

De serie leert ons wel iets over onze geschiedenis. Maar misschien leert het ons een nog wijze les: in welk opzicht wij verschillen van de Indiërs. Onze voorvaderen zijn opgegroeid in een patriarchale samenleving waar uithuwelijking voorkwam. Dit veranderde toen onze overgrootmoeders zelfstandig naar Suriname vertrokken. Verhoudingsgewijs vertrokken meer mannen als contractarbeider naar Suriname (en andere landen). Suriname telde hierdoor meer Hindostaanse mannen dan vrouwen. Door de schaarste aan vrouwen, werden zij een kostbaar goed. Ze besloten zelf met wie zij zich huwden en hadden meerdere mannen. Jammer genoeg keerde het tij en waren de mannen weer de baas. Wij komen dus voort uit badass vrouwen!

Helaas geldt dat iets minder voor de vrouwen in India. Uit een studie daterende uit 2013 blijkt dat 82% van de Indiase vrouwen nog een gearrangeerd huwelijk prefereert. Zij kiezen ervoor om door familieleden of kennissen gekoppeld te worden omdat het voor hun ouders en grootouders ook heeft gewerkt. Ik hoop dat vele lezeressen van HÏVAN inmiddels wat individualistischer zijn ingesteld en dat wij trouwen voor onszelf, niet voor de familie of de gemeenschap.

Persoonlijk denk ik niet dat ze in deze serie op badass vrouwen zitten te wachten. Ook ik kreeg soms een te hoge bloeddruk van de kadidate Aparna. Toch is zij samen met Ankita, de kandidate met het meeste zeggenschap over haar eigen toekomst. Dit doet ze door de meeste mannen waarmee ze op date gaat af te wijzen. In de serie schilderen ze haar af als koppig en eigenwijs. Ik zie dat anders: ze heeft jarenlang in zichzelf geïnvesteerd en wilt dat uitgekeerd zien in een goede partnerkeuze. Ze neemt geen genoegen met iemand die haar niet waard is.

Dan hebben we het ook nog niet gehad over de diversiteit in de gemeenschap. Wij als onderdeel van de diaspora wonen al generaties lang samen met andere volkeren. Het is dan ook meer dan logisch dat wij daarom ook weleens een oogje laten vallen op iemand van een andere afkomst. Ik denk dat mensen vergeten dat verliefd zijn en liefde iets is wat je overkomt. Je hebt daar geen controle over en je kan het ook niet aansturen.

Als ik deze serie zou mogen klasseren dan zou ik het in het hokje: ‘Bollywoodfilm light’ plaatsen. Het schudt het beeld dat wij van de Indiase samenleving krijgen opgedrongen door de vrije Bollywoodfilms ietwat heen en weer. Het laat je inzien dat de maatschappij daar twee gezichten heeft: films en series waarin alles lijkt te mogen, maar daar tegenover een land vol sociale controle. Zoals in iedere film tonen ze enkel het mooie beeld van India. Mensen uit de lagere klassen, de dalits, mensen met een donkere huidskleur en mensen met een ander geloof, worden niet getoond . Hiermee negeert ook deze serie 40% van de Indiase populatie.

Toch snap ik best waarom de serie goed is ontvangen. Het is altijd leuk om naar mensen te kijken die op jou lijken. Ook is het interessant om te zien hoe het koppelen van mensen tot stand komt. Het zet je aan tot denken en eventueel om je standpunten bij te stellen over gearrangeerde huwelijken. Ik zal nooit een voorstander van gearrangeerde huwelijken worden, maar ik begrijp mensen die hiervoor kiezen nu wel beter. Nu moet ik me gaan haasten. Ik ga proberen een tijdmachine te bouwen waarmee ik mezelf naar de tijd dat de Hindostaanse vrouwen de baas waren, kan zenden.

Geschreven door Santoecha Rangai


#HÏVAN

Hivancommunity heeft als doel om de positie van de Hindoestaanse vrouwen te versterken in Suriname en Nederland. Het platform heeft meerdere concepten: interviews, een magazine en in de toekomst volgen (internationale) projecten. Het moet een kennisplatform worden, aangezien kennis er mede voor kan zorgen dat vrouwen uit een ongewenste sociale context kunnen bewegen. Het moet een platform zijn waar vrouwen vragen kunnen stellen die ze nergens anders kunnen stellen. De interviews moeten hen inspireren en adviezen geven. De scherpe columns moeten zorgen voor herkenbaarheid en bruikbare adviezen. En de projecten moeten leiden tot zichtbaar resultaat. >> Lees meer