#PLOTTWIST 3: Anoniem

Welke antwoorden geven Hindoestaanse mannen op dezelfde vragen die ik normaliter stel aan de Hindoestaanse vrouwen in het concept #stories? In de reeks #PLOTTWIST stel ik dezelfde vragen aan Hindoestaanse mannen. In PLOT TWIST 3 is een man aan het woord die graag anoniem wilt blijven.

Kun je jezelf voorstellen?

Mijn levensverhaal deel ik anoniem mee. Ik ben 35 jaar, geboren en opgegroeid in Den Haag. Momenteel woon ik in een andere gemeente in Zuid-Holland met meer groen en ruimte voor ontspanning. Mijn grootste hobby is genieten van het leven. Dit doe ik onder andere door te reizen & door te doen wat ik wil. Ik laat mij vooral ook inspireren door anderen: wat doen zij wat ik nog niet ken. Zo combineer ik diverse activiteiten door elkaar heen. In het dagelijks leven ben ik freelancer Informatie analist bij de overheid, strategisch bedrijfsadviseur voor ondernemers en ik voer specifieke nevenactiviteiten uit.

Uit wat voor familie kom je?

Ik kom uit een gezin van zes; mijn vader, mijn moeder, een broer en twee zussen. Mijn ouders zijn 45 jaar (anno 1975) geleden geëmigreerd van Suriname naar Nederland en hebben hier een mooi bestaan opgebouwd. Ik ben de jongste van het gezin, mijn broer en zussen zijn 10 jaar ouder dan ik. Onze familieband is sterk en hecht, ongeacht de dagelijkse bezigheden. Wij staan altijd klaar voor elkaar.

Hoe zou je je opvoeding beschrijven?

Fantastisch, geheel met Surinaams-Hindoestaanse culturele normen en waarden (Sanatan dharm). Maar ook die van de Creool & Javaan.  Ik ben blij dat ik mijn Surinaams Hindoestaanse identiteit mee heb gekregen van mijn ouders en ook van familie & vrienden van mijn ouders. Gedurende mijn opvoeding heb ik voornamelijk de kansen gepakt die ik heb kunnen nemen. Daar hebben mijn ouders mij in ondersteund. Een gezonde, goede en open opvoeding. Weten wie je bent was belangrijk en daarnaast de gebruikelijke Nederlandse normen en waarden toepassen. Natuurlijk zijn er in mijn opvoeding regels geweest; wat wel mocht en niet mocht, deze regels zijn onderbouwd door hen en de keuze aan mij was wat ik er mee deed. Hiermee kon ik altijd het gesprek aangaan met mijn ouders. Soms waren wij het oneens met elkaar, maar dat mag. Andere kenmerken van mijn opvoeding zijn dat ik heb geleerd om voor mezelf op te komen, rekening te houden met anderen, goede manieren hebben, zelfstandig oordelen en ambitieus zijn. Vooral de laatste kenmerken zijn mij bij gebleven en ik ben mijn ouders daar ontzettend dankbaar voor. De omgeving waar ik ben opgegroeid (hartje Schilderwijk) was te beschrijven als warm en toch een veilige omgeving. Diverse culturen bij elkaar en de personen waar ik voornamelijk mee omging maakten het verschil, denk ik. Iedereen was 10 jaar ouder, m’n broer, zussen en ook vrienden.

Welke drie levenservaringen hebben invloed gehad op jou als persoon en waarom?

1. Ik was 21 jaar, werkte bij een retail organisatie als junior IT consultant. De organisatie werd groter en groter waardoor ik ook groeide in de rol en tegelijkertijd kon ik reizen over heel de wereld in zes jaar. Hier was ik op mezelf aan gewezen. Toen ben ik erachter gekomen wie ik zelf als persoon ben en wat ik wilde. Daarnaast ben ik dankbaar om meerdere culturen gezien te hebben. Echter heeft dit invloed gehad op m’n huwelijk waardoor ik onder andere ben gaan scheiden.

2. Mijn huwelijk en scheiding; ik ben voor mijn gevoel te jong getrouwd geweest. Natuurlijk wilde ik huisje, boompje en beestje. Mijn ambitie (werken in het buitenland) werd hierdoor tegen gehouden door m’n ex en haar familie. Men vond het vreemd om een vrouw alleen te laten. Moet naar mijn weten kunnen. Ik wilde zo graag werken in het buitenland en heb een keuze moeten maken. Er was geen onderhandeling mogelijk en toen heb ik besloten om voor mezelf te kiezen en mijn doelen na te streven.

3. Ondernemen.. vallen en opstaan; ik heb twee keer op €0 gestaan en mijn huis moeten verkopen, etc. Uiteindelijk met volle moed verder gegaan met mijn leven en het is goed gekomen. Helaas, ondernemen kan soms hard zijn. Anyways, dat is het risico dat ik neem. Heerlijk is dat. Voor alles is er een reden; momenteel mag ik niet klagen, ik woon & werk met een riant salaris en heb een riant vermogen.

Hoe zou je de Hindoestaanse cultuur omschrijven?

Onze cultuur heeft veel te bieden. Je kunt er in alle kanten filosofisch over zijn. Ik ben trots op onze Hindoestaanse cultuur. Neem als voorbeeld onze Surinaams Hindoestaanse keuken, taal, muziek & traditionele rituelen. We mogen onze Hindoestaanse cultuur niet vergeten; het is onze identiteit. Ik wil beroep doen op onze generatie om zich te laten inspireren door onze identiteit. Ga op zoek naar wat deze identiteit is en haal je voordeel er uit. 

Hoe zou je de Hindoestaanse gemeenschap omschrijven?

Ik zie een aantal grote elementen in de Hindoestaanse gemeenschap. Een groep die het “succes” nastreeft; denk aan studie, baan, huwelijk, kinderen, huis & auto. En een groep die buiten het “succes” om leeft. Een ander groot deel kan zich niet committen aan eenheid onderling tussen de Hindoestanen. Hindoestanen zijn vaak jaloers op elkaar & gunnen elkaar nauwelijks. In de zakelijke relatiesfeer proef ik dit ontzettend veel, dat is jammer. Daarnaast is er een strijd over familie eer, geld, rijkdom en materiële waarden. Of men zou het altijd veel beter weten.

Hoe zou je de positie van Hindoestaanse vrouwen in de cultuur en gemeenschap omschrijven?

Hindoestaanse vrouwen in de cultuur; Ik merk op dat de nieuwe generatie vrouwen zich uiten in de vorm van model. Ze zijn trots op wat de Hindoestaanse cultuur hen biedt, bijten zich vast aan een Bollywood-cultuur en willen ook Hindoestaans trouwen. De sari of ghagra wordt regelmatig op feesten gedragen, dat is leuk om te zien. Toch is er een groep vrouwen die veel roddelen over anderen. Ik wil ze adviseren eerst zelf hun zaakjes op orde te hebben. Een ander deel heeft min of meer te weinig kennis over onze cultuur.

Hindoestaanse vrouwen in de gemeenschap; positief, velen met een maatschappelijke functie. We zien gelukkig de afgelopen jaren meer diversiteit. Ga zo door! Wat ik nog mis, is dat de Hindoestaanse vrouw nog meer zichzelf kan zijn. Mijn advies/mening; doe je eigen ding wat je wilt & leef, zo kom je verder en kun je taboes het beste doorbreken. Overigens zou ik meer talenten willen zien de komende jaren. Dat ontbreekt er.

Zijn er volgens jou taboes gerelateerd aan de Hindoestaanse cultuur die belemmerend kunnen zijn voor Hindoestaanse vrouwen? Zo ja, welke taboes zijn dat in jouw ogen?

De zwijgcultuur; wanneer een vrouw in een huwelijk of relatie niet lekker in haar vel zit dan moet de vrouw erover kunnen praten met een ieder. Deze vrouwen moeten zich niet aan storen aan wat de ander over hen gaat zeggen. Ik zie toch nog dat vrouwen zich aan het familiewoord houden i.p.v. dat ze voor zichzelf kiezen. Jonge tienermoeders worden op dit moment te vaak afgestoten door de familie. Men moet naar elkaar kunnen luisteren en steunen daar waar nodig is. Zelfde geldt ook voor lesbische & gescheiden vrouwen. Spreek uit wat je wilt en zorg ten alle tijden dat je in gesprek gaat. Durf ervoor uit te komen. Niets houdt je tegen.

Zijn er volgens jou taboes gerelateerd aan de Hindoestaanse cultuur die belemmerend kunnen zijn voor Hindoestaanse mannen? Zo ja, welke taboes zijn dat in jouw ogen?

Mwah kan er 1 2 3 niet opkomen. Seks blijft een onbespreekbaar onderwerp in de Hindoestaanse cultuur. Geldt zowel voor de vrouw als de man merk ik op. De Hindoestaanse ouders dienen nu al te weten dat als de zoon/dochter in huwelijk treedt, zij of hij allang seks met elkaar gehad kunnen hebben.

Wat wens je de Hindoestaanse vrouwen de komende jaren toe?

Het allerbeste, blijf bij jezelf, doe wat je wilt doen in je leven en geniet en veel wijsheid. Ik wens iedereen gelijke behandeling toe.

#HIVAN

Hivancommunity heeft als doel om de positie van de Hindoestaanse vrouwen te versterken in Suriname en Nederland. Het platform heeft meerdere concepten: interviews, een magazine en in de toekomst volgen (internationale) projecten. Het moet een kennisplatform worden, aangezien kennis er mede voor kan zorgen dat vrouwen uit een ongewenste sociale context kunnen bewegen. Het moet een platform zijn waar vrouwen vragen kunnen stellen die ze nergens anders kunnen stellen. De interviews moeten hen inspireren en adviezen geven. De scherpe columns moeten zorgen voor herkenbaarheid en bruikbare adviezen. En de projecten moeten leiden tot zichtbaar resultaat. >> Lees meer


 Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s