Het misbruiken van ‘Women empower women’

Betekent dit dat je verplicht bent om het product af te nemen van haar onderneming als het door je strot geduwd wordt, ondanks dat je het niet nodig hebt? Ben je anti-feminist als je niet in gaat op de uitnodiging van de training die een groep vrouwen geeft omdat je stiekem je geld wilt sparen en niet hier aan uit wilt geven? Ga je de vrouwenbeweging tegenin als je niet mee doet met een gesprek, omdat je het onderwerp niet tof vindt? Ben je gemeen als je niet overal op reageert, omdat je een drukke agenda hebt? Mijn antwoord? Nee.

Women empower women. Zeker weten. Dit raakt veel. Maar breng hier en daar een nuancering aan. We moeten niet te ver doorslaan dat we elkaar scheef gaan aankijken als ze een uitnodiging afwijst. Niet oordelen als ze geen geld doneert of stopt met jouw account volgen. Niet roddelen dat ze jaloers is als ze niet repost, of niet actief reclame maakt voor alle vrouwen die ze kent. Want… who got time for everything?

Vrouwen verschillen en dat mag. Je hoeft niet alles tof, leuk of integer te vinden. Niet alles hoeft bij je te passen. Dat is niet waar de kreet women empower women voor bedoeld is. Dit uiterste zorgt er wéér voor dat we het gevoel hebben dat we ons moeten verantwoorden of in het gareel moeten lopen, omdat we anders oordelen naar ons hoofd geslingerd krijgen of verstoten worden. Iets wat we juist wilden tegengaan, weet je nog?

We kunnen werken aan elkaar niet bewust kleineren, elkaar gunnen en jaloezie en afgunst parkeren. We kunnen beter naar elkaar luisteren, zonder hard te oordelen. We kunnen stoppen met roddelen. We kunnen beter snappen wat de lijn is tussen kopiëren en laten inspireren zodat we niet elkaars werk stelen. Elkaar niet naar beneden duwen en een ander kiezen, ondanks zij voldoet. We kunnen zorgen voor meer gelijkheid, altijd en overal. En dáár kunnen we elkaar bij helpen. Dat is voor mij women empower women.

Dus ja… women empower women, altijd, maar wel op de juiste manieren waarbij je dicht bij jezelf blijft. Ga niet van het ene uiterste naar het andere uiterste. We moeten gezamenlijk deze cirkel van MOETEN doorbreken. Ook deze kreet wordt soms helaas als marketing strategie gebruikt, voor meer vrouwelijke klanten. Sta sterk in je schoenen en move forward op een manier die bij jou past en niet wat je wordt opgelegd of waar je oncomfortabel van wordt. Ook hier geldt: niet blindelings volgen. Be free 🦋

Geschreven door Raksha Bharos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s