Van angst naar moed

Vandaag luisterde ik naar de podcast van Peter R. de Vries op BNR. Hij citeerde een van mijn lievelingsuitspraken: “It takes nothing to join the crowd, it takes everything to stand alone.” van Hans F. Hansen. En het is juist deze quote die ik wil aanhalen, als ik het gevoel krijg dat een groepsdruk op negatieve wijze invloed heeft op het leven van het individu.

Ook ik kijk sinds kleins af aan op tegen mensen met een rechte rug die durven in te gaan tegen de stroom. Waarschijnlijk omdat ik voornamelijk omringd was met mensen die stil bleven na het waarnemen van onrecht of weg keken als er sprake was van ongelijkheid. Waarom? Daar ben ik nu pas achter. Omdat ze bang waren. En deze angst was de bron van al hun beslissingen en keuzes, voor zichzelf en voor de ander.

Via Instagram kwam ik in contact met een vrouw die aangaf dat het haar opviel dat angst de grootste raadgever is in de Hindoestaanse gemeenschap. Dit zorgt voor veel ellende. Zij heeft mij geïnspireerd om dit stuk te schrijven. De columns van dit platform hebben mij geleerd dat veel onverwerkte trauma’s van generatie op generatie zijn doorgegeven. Angst en trauma’s zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het taboe rondom psychische hulp, de sociale druk om het perfecte plaatje te presenteren en jezelf niet kwetsbaar op te stellen om de eer hoog te houden en de onderontwikkelde communicatie vaardigheden houden deze trauma’s vervolgens in stand. Lees: houden een level vol angst in stand. Het wordt ons met de paplepel ingegoten om bang te zijn. Bang voor autoriteit, bang voor het onbekende, bang voor “wat anderen zullen zeggen”. Angst wordt op deze manier meegegeven via de opvoeding, en kan leiden tot overbezorgde ouders, een controlerende familie en het wegnemen van de autonomie van de persoon. Een leven leiden vanuit angst met een vaste set aan regels is beperkend voor je vrijheid.

En dit brengt mij weer terug bij de podcast van Peter R. de Vries, waarin hij refereerde naar de volgende quote: “The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.”― Edmund Burke. Je leven laten beheersen door angst zorgt niet alleen voor beperkingen en gevangenschap in je eigen leven, maar ook die van anderen. Met z’n allen observeren we gebeurtenissen in onze omgeving rondom ongelijke opvoeding tussen jongens en meisjes, racisme, seksueel misbruik in de doofpot stoppen en onderdrukking van vrouwen in een groep of gemeenschap. Maar niet iedereen spreekt zich hierover uit. Angst leidt namelijk tot vermijding. Deze gebeurtenissen zullen niet veranderen zolang goede mensen zich laten leiden door angst. Angst zorgt voor passiviteit en als we gezamenlijk willen veranderen naar beter moeten we elkaar leren om angsten te overwinnen.

Wees moedig.

Geschreven door Raksha V. Bharos


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s