Meer diversiteit in de politiek voor een inclusief Nederland: door welke bril kijk jij?

Er vinden verschillende discussies plaats rondom het belang van representatie en het bevorderen van diversiteit en inclusie in de politiek. Hivancommunity is een voorstander van meer diversiteit in de politiek voor een inclusief Nederland. De politiek houdt zich bezig met het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Wij allen maken de maatschappij. Het is niet een kwestie van meeste stemmen gelden, het is een kwestie van alle stemmen gelden. En als je een zo divers mogelijke groep hebt, heb je meer ogen en oren verzameld vanuit heel Nederland, vanuit verschillende groepen, en weet je ook beter wat er binnen de maatschappij gebeurt. Je beperkt op deze manier de blinde vlekken. Alleen dan kun je werken aan effectieve oplossingen die werken voor een grotere groep mensen.

Toch is er momenteel gebrek aan diversiteit in de Tweede Kamer. Over het belang van Aziatische representatie hebben wij (Hivancommunity, Asian Raisins en verschillende politici met Aziatische roots) vrijdag 5 maart een gesprek gevoerd op Clubhouse. Hier werd weer duidelijk dat onze identiteit niet in één hokje gestopt kan worden. Je merkt dat je zelf niet in een hokje gestopt wilt worden en tegelijkertijd hebben wij als mens de drang om ergens bij te horen. Dit is een constant spanningsveld. Wat je ziet is dat vooral mensen met een biculturele achtergrond het gevoel hebben dat zij een keuze moeten maken over waar zij bij horen en dat zij dit moeten samenvatten tot één woord i.p.v een verhaal. Hier moeten wij gezamenlijk van afstappen.

Ik merk daarnaast dat er vaak een beperkte blik heerst tijdens gesprekken over het gebrek aan representatie in de politiek. “Het komt door de framing van de media.” “Het komt door de stereotyperingen in Nederland.” Ik geloof inderdaad dat deze factoren een rol spelen. Maar het werkt beide kanten op. Hoeveel culturele barrières binnen eigen gemeenschappen, families en thuis leiden tot gebrek aan participatie en zorgen ervoor dat meisjes en vrouwen geen (/minder snel) een publieke functie kunnen bekleden? Omdat het bijvoorbeeld binnen eigen kring niet geaccepteerd wordt om met mannen om te gaan buiten de familie? Omdat het ontmoedigd wordt om jezelf te laten zien (omdat mensen dan over je gaan praten) en omdat discussies worden gezien als niet respectvol? Ik mis de interne focus tijdens gesprekken over het oplossen van dit vraagstuk. En daarom moet je cultuurdragers bij zulke gesprekken betrekken. Het is aan ons om niet alleen kritisch te kijken naar buiten, maar ook kritisch te kijken naar binnen. En dit was dan ook mijn oproep vanuit hivancommunity.

Geschreven door Raksha V’ Bharos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s