
Een identiteit kun je niet in een hokje stoppen. Toch proberen wij het elke dag, om de persoon tegenover ons te begrijpen. Maar als je een persoon probeert samen te vatten in één woord, mis je het hele verhaal. Als je mij ziet als Surinamer omdat ik daar geboren ben, mis je het feit dat ik mij ook Nederlander voel omdat ik hier ben opgegroeid, woon en leef. Als je mij categoriseert als Hindoestaanse vrouw, mis je het feit dat ik ook trots ben dat ik deels ben opgevoed door mijn oma, die half Chinees; half Javaans was. Als je slechts vertelt dat ik de oprichter ben van hivancommunity, mis je de achtergrond informatie dat ik vier dagen per week werk als organisatie adviseur bij het Ministerie van Defensie. En als je mij wegzet als te jong omdat je 29 jaar ziet staan, zal je er nooit achter komen dat mijn leeftijd niets zegt over mijn ontwikkeling, waarden en ervaringen. We zullen nooit iemands hele verhaal kennen, vooral niet als we daar niet om vragen.
Deze delen passen allemaal in mijn leven. Ik zie het als een geluk dat ik mijn referentiekader op deze manier kon verbreden. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik cultuur sensitief te werk ga als veranderkundig adviseur. Als je de buitenwereld wilt veranderen, verander dan eerst van binnenuit. Dat is mijn motto. Er is daarom een moment voorbij gekomen waarbij ik óók kritisch ben gaan kijken naar één van de vele onderdelen die mijn identiteit heeft gevormd en die ik voor lange tijd had geparkeerd: de Hindoestaanse achtergrond. Ik heb ooit besloten dit deel te parkeren, omdat de verwachtingen en eenzijdige gepresenteerde culturele elementen waar ik aan werd blootgesteld botsten met mijn waarden.
Jaren later heb ik een manier gevonden om ook hier de positieve culturele elementen te integreren in mijn leven, zoals een feestdag; het eten, meditatie en yoga. Het zijn er natuurlijk veel meer, maar ik zie genoeg mensen en platformen die zich met trots hiervoor inzetten – dus ik houd het even hierbij. De focus op het collectieve vind ik een mooie tegenhanger tegenover het individualisme, maar ook hier: balans is het juiste woord. En die regie houd ik zelf in handen. Helaas zie ik dat niet overal.
Meisjes en vrouwen moeten niet klein gehouden worden om één cultuur of gemeenschap te dienen. Dit is mijn overtuiging. In sommige delen van deze gemeenschap zijn meisjes en vrouwen de controle over hun eigen leven verloren. En soms hebben zij nooit de regie over hun eigen leven gehad. Hun leven is uitgestippeld en zij durven hier niet van af te wijken vanwege de groepsdruk en sociale controle binnen een kleine gemeenschap. Zij worden opgevoed met de overtuiging dat zij minder waard zijn, door verouderde factoren in de opvoeding en tradities die vrouwendiscriminatie en kansongelijkheid voeden. Zodra deze meisjes en vrouwen dit aan de kaak stellen worden zij bestempeld als ‘brutaal’ en ‘ondankbaar’ en geldt het uitsluitingsmechanisme omdat de omgeving het beeld heeft dat zij de eigen groep en cultuur afwijzen en de familie-eer in gevaar brengen. Er is geen dialoog en daarom ook geen verandering. Deze culturele elementen worden vaak van generatie op generatie doorgegeven om de groep bij elkaar te houden. Maar soms zorgt dezelfde cultuur ervoor dat meisjes en vrouwen worden achtergesteld. Dit houdt de emancipatie tegen en zorgt ervoor dat zij niet volledig kunnen meedoen in de maatschappij. En dat is te lang onderbelicht gebleven, omdat men het gevoel heeft slechts met trots te moeten kijken naar de eigen omgeving en achtergrond, vanwege angst of onwetendheid. Hivancommunity kijkt niet langer weg.
Geldt bovenstaande voor de hele Hindoestaanse gemeenschap? Nee, voor delen binnen de gemeenschap. Geldt dit voor alleen de Hindoestaanse gemeenschap? Nee, maar ik kies ervoor om dit platform als niche te presenteren, zodat wij cultuur sensitief te werk kunnen gaan. Op deze manier help je niet alleen individuen binnen deze gemeenschap, maar verander je structureel de omgeving waarin de volgende generatie meisjes en vrouwen opgroeien. Gemeenschappen en bijbehorende culturen zijn gefragmenteerd en veranderlijk. Maar verandering vindt alleen plaats als cultuurdragers vanuit verschillende delen van de gemeenschap de bestaande (onzichtbare) regels en orde opnieuw tegen het licht houden en hun perspectieven delen. Herken jij de problematiek niet? Vertel dan over jouw deel van de Hindoestaanse gemeenschap en cultuur, zodat een ander deel van de gemeenschap geprikkeld wordt om over hun eigen gecreëerde cultuur na te denken en meer elementen van jou mee te nemen. Herken jij deze problematiek wel? Deel jouw verhaal of observatie zodat wij kunnen onderzoeken hoe wij jou, en anderen, verder kunnen ondersteunen.
Met hivancommunity hoop ik oprecht op een verbetering in het leven van meisjes en vrouwen die het gevoel hebben vast te zitten in eigen cultuur of eigen kring. Samen met het groeiende netwerk probeer ik deze verschillende culturen in kaart te brengen, zodat niet alleen hulpverlenende organisaties meer zicht hebben op de problematiek, maar ook wij de verantwoordelijkheid nemen om alle delen van de gemeenschap leefbaarder te maken voor iedereen. Gezamenlijk geven wij deze meisjes en vrouwen het netwerk, de tools en de vaardigheden om hun zelfbeeld te veranderen en op te komen voor hun rechten in hun eigen kring. Zij zijn volwaardige mensen, die ook als zodanig moeten worden gezien in de maatschappij én eigen kring.
“Ondersteun niet alleen de meisjes en vrouwen bij hun weg naar een geëmancipeerd leven, maar verander structureel de omgeving waarin zij opgroeien en leven.”
Logo gemaakt door Serena Koeber – www.phoenix-creatives.com
Mijn columns
Media
“Ik denk dat hivancommunity hét platform is om de juiste vragen te stellen. Dat is ook mijn doel: niet aangeven wat goed/slecht is, maar mensen stimuleren om zelf na te denken.“
“Wat ik ook zie is dat een aantal verschillen zo ver uit elkaar liggen dat ze bewegen richting tegenstellingen. Dit kan verwarrend zijn voor de Hindoestaanse vrouw. Vooral als een aantal tegenstellingen verplicht worden opgelegd, waardoor de Hindoestaanse vrouw het gevoel heeft dat ze zich in een kloof bevind van culturen en dit niet bespreekbaar kan maken in een cultuur of gemeenschap waar directe feedback of discussie niet gebruikelijk is. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat op school wordt aangeleerd om assertief te zijn en discussies aan te gaan, terwijl tegenspraak thuis onacceptabel is en gezegd wordt dat de oudere generatie altijd gelijk heeft. Het kan stressvol zijn om hier dagelijks mee om te gaan, zonder dat hier aandacht aan besteed wordt. Hivancommunity richt zich op de vrouwen die zich in deze kloof bevinden en probeert een grijs gebied te creëren.”
“Raksha maakt met haar online community een hoop onderwerpen die onderbelicht blijven bespreekbaar binnen haar gemeenschap én daarbuiten. Het platform is een aanwinst voor deze en komende generaties Hindoestaanse vrouwen én voor vrouwen uit andere gemeenschappen. De afwisseling tussen luchtige onderwerpen en serieuze zaken vinden wij een welkome aanvulling op het huidige online aanbod. Keep uplifting and representing!”
Hoe is het anno 2020 gesteld met de positie van de Hindostaanse vrouw? Volgens Raksha Bharos (29 jaar) lopen vrouwen nog steeds op tegen situaties waarin ze zich in hun vrijheid beperkt voelen. Bharos, geboren in Suriname, opgegroeid in Amsterdam waar ze ook als bedrijfskundige is afgestudeerd, zag dat er in delen van de Hindostaanse gemeenschap nog steeds sprake is van traditionele rolpatronen en taboes. Het schaamtegevoel dat in stand wordt gehouden door de norm ‘Wat zullen andere mensen zeggen?’ maakt dat vrouwen de door hen ervaren problemen niet makkelijk naar buiten brengen. Bharos vond het daarom belangrijk om via een eigentijds medium deze vrouwen met elkaar in contact te brengen en te stimuleren hun verhaal te doen. Zij richtte het social media platform HÏVAN Community op met het doel vrouwen in Nederland en Suriname op weg naar een vrijer en geëmancipeerd bestaan te helpen. Daarbij gaat het haar niet om af te rekenen met de Hindostaanse cultuur, maar juist om deze op een positieve manier in te zetten. “Ik ben onwijs trots op de groeiende community van HÏVAN die het goede voorbeeld geeft. Ook mensen buiten de gemeenschap leren hiervan: de diversiteit op het platform gaat tegen stereotyperingen in.”
Social Media


“Als dit een oppervlakkig beauty platform wordt of een commercieel platform waar iedereen populair gaat lopen doen zonder duidelijk doel – dan heb ik het fout gedaan”
Lees verder op Instagram
Social Media kanalen