
Mijn naam is Raksha Bharos (29). Ik ben getogen in Amsterdam, een stad met een diversiteit aan culturen. Verder heb ik een multiculturele opvoeding gehad, door mijn Javaans/Chinese oma, Hindoestaans/Chinees/Javaanse moeder en Hindoestaanse familieleden en ben op mijn tweede geëmigreerd van Suriname naar Nederland. Een bi-culturele achtergrond is daarom nog zacht uitgedrukt.
Als afgestudeerd bedrijfskundige ben ik werkzaam in de consultancy branche. Momenteel werk ik als organisatie adviseur bij het Ministerie van Defensie. Op deze manier probeer ik mijn maatschappelijke betrokkenheid te combineren met mijn passie voor organisatie ontwikkeling.
Verandermanagement is de rode draad in mijn werk. De meesten denken bij dit vakgebied slechts aan bedrijven, maar wat mij betreft gaat het ook over veranderingen in de maatschappij en gemeenschappen. Deze zijn nooit af en aan ons de taak om het beter te maken voor de volgende generatie. En dit raakt het bestaansrecht van hivancommunity.
Zelf plaats ik innovatie boven tradities en denk ik liever aan morgen dan aan gisteren. Sinds klein af aan had ik moeite met “subtiel” zijn als ik het idee had dat iets niet rechtvaardig is. Genieten van de kleine dingen in het leven en ervaringen opdoen gingen voor luxe goederen of overdreven gedoe om mee te gaan met de trends. Behulpzaamheid vóór egoïsme. Diepgang vóór oppervlakkigheid. Een sterke identiteit vormen vóór “blending in”. Verder wilde ik altijd het “waarom” weten van iets en was ik niet het type dat dingen blindelings aan nam. Met deze karaktereigenschappen beheer ik dit platform.
Ik zie mijzelf als een wereldburger. Ik voel mij thuis bij elke cultuur en tegelijkertijd ben ik nergens helemaal compleet. Opgroeiend heb ik mij zelf afgezet tegen bepaalde aspecten van de Hindoestaanse cultuur, althans hoe mijn omgeving deze cultuur interpreteerde en probeerde door te geven. Ik heb daarom bewust afstand genomen hiervan. De afgelopen 15 jaar heeft vooral de Westerse cultuur veel invloed gehad op mijn identiteit. Uiteindelijk ben ik uit nieuwsgierigheid meer gaan lezen over de Hindoestaanse cultuur, simpelweg omdat ik hier voor mijn gevoel niet veel van weet – behalve van wat ik hier en daar gezien en vooral opgemerkt heb. En hier stuitte ik op alarmerende nieuwsberichten en onderzoeken over de vele zelfmoordpogingen onder de Hindoestaanse vrouwen. De nieuwsberichten speculeerden over mogelijke oorzaken, zoals “de traditionele rolverdeling man/vrouw”, “zwijgcultuur”, “sociale druk”, “taboes” etc. Deze oorzaken kwamen overeen met mijn eigen observaties maar waren voor mijn gevoel niet genoeg uitgediept om ook daadwerkelijk iets te veranderen. Dit probeer ik met hivancommunity te doen. Een platform dat vrouwen uit verstikkende situaties helpt, veroorzaakt door conservatieve denkbeelden, naar een vrij en geëmancipeerd leven. Daarnaast nodig ik mensen uit om ook actief te praten over de waardevolle kanten van de cultuur en gemeenschappen, zodat deze niet verloren gaan of overschaduwd worden door verschillende interpretaties die groepen achter kunnen stellen. Ook geschiedenis speelt hier een belangrijke rol. Want waar komen overtuigingen en regels soms vandaan? En welke zaken worden onder het tapijt geschoven en moeten we nu weer bespreken?
Dit platform heeft als doel om de positie van de Hindoestaanse vrouwen te versterken in Suriname en Nederland. Wij hebben een inhaalslag te maken op het gebied van emancipatie. Dit probeer ik te doen met verschillende concepten: stories, columns en in de toekomst volgen (internationale) projecten. Het accent ligt voornamelijk op het zoekproces naar een eigen identiteit, met gepaste trots en begrip voor de invloed van culturen, gemeenschappen en geschiedenis. Daarnaast is het een platform voor een ieder die geïnteresseerd is in culturen, de invloed van een gemeenschap op een individu, taboes en persoonlijke ontwikkeling.
De kracht van creativiteit en netwerken wordt onderschat. En niets is zo krachtig als een sterke visie. Tot slot een bijkomend leuk voordeel: het lijkt mij een aanwinst als o.a. social media ook voor zulke doeleinden gebruikt kan worden door deze generatie.
“Creativity is a wild mind and a disciplined eye.” – Dorothy Parker
Logo gemaakt door Serena Koeber – www.phoenix-creatives.com
Mijn columns
Media
“Ik denk dat hivancommunity hét platform is om de juiste vragen te stellen. Dat is ook mijn doel: niet aangeven wat goed/slecht is, maar mensen stimuleren om zelf na te denken.“
“Wat ik ook zie is dat een aantal verschillen zo ver uit elkaar liggen dat ze bewegen richting tegenstellingen. Dit kan verwarrend zijn voor de Hindoestaanse vrouw. Vooral als een aantal tegenstellingen verplicht worden opgelegd, waardoor de Hindoestaanse vrouw het gevoel heeft dat ze zich in een kloof bevind van culturen en dit niet bespreekbaar kan maken in een cultuur of gemeenschap waar directe feedback of discussie niet gebruikelijk is. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat op school wordt aangeleerd om assertief te zijn en discussies aan te gaan, terwijl tegenspraak thuis onacceptabel is en gezegd wordt dat de oudere generatie altijd gelijk heeft. Het kan stressvol zijn om hier dagelijks mee om te gaan, zonder dat hier aandacht aan besteed wordt. Hivancommunity richt zich op de vrouwen die zich in deze kloof bevinden en probeert een grijs gebied te creëren.”
“Raksha maakt met haar online community een hoop onderwerpen die onderbelicht blijven bespreekbaar binnen haar gemeenschap én daarbuiten. Het platform is een aanwinst voor deze en komende generaties Hindoestaanse vrouwen én voor vrouwen uit andere gemeenschappen. De afwisseling tussen luchtige onderwerpen en serieuze zaken vinden wij een welkome aanvulling op het huidige online aanbod. Keep uplifting and representing!”
Hoe is het anno 2020 gesteld met de positie van de Hindostaanse vrouw? Volgens Raksha Bharos (29 jaar) lopen vrouwen nog steeds op tegen situaties waarin ze zich in hun vrijheid beperkt voelen. Bharos, geboren in Suriname, opgegroeid in Amsterdam waar ze ook als bedrijfskundige is afgestudeerd, zag dat er in delen van de Hindostaanse gemeenschap nog steeds sprake is van traditionele rolpatronen en taboes. Het schaamtegevoel dat in stand wordt gehouden door de norm ‘Wat zullen andere mensen zeggen?’ maakt dat vrouwen de door hen ervaren problemen niet makkelijk naar buiten brengen. Bharos vond het daarom belangrijk om via een eigentijds medium deze vrouwen met elkaar in contact te brengen en te stimuleren hun verhaal te doen. Zij richtte het social media platform HÏVAN Community op met het doel vrouwen in Nederland en Suriname op weg naar een vrijer en geëmancipeerd bestaan te helpen. Daarbij gaat het haar niet om af te rekenen met de Hindostaanse cultuur, maar juist om deze op een positieve manier in te zetten. “Ik ben onwijs trots op de groeiende community van HÏVAN die het goede voorbeeld geeft. Ook mensen buiten de gemeenschap leren hiervan: de diversiteit op het platform gaat tegen stereotyperingen in.”
Social Media


“Als dit een oppervlakkig beauty platform wordt of een commercieel platform waar iedereen populair gaat lopen doen zonder duidelijk doel – dan heb ik het fout gedaan”
Lees verder op Instagram
Social Media kanalen