Over HÏVAN

Waarom de twee puntjes op de i? Omdat we klaar zijn voor de Hindoestaanse Vrouwen Generatie 2.0.

Verstikkend. Eenzaam. Taboes. Onderdrukking. Eerverlies. Dit zijn de woorden die ik vind als ik Google op: “Hindoestaanse vrouwen in Nederland”. Spijtig genoeg herken ik ze allemaal. En jullie waarschijnlijk ook. De Nederlandse-Hindoestaanse Vrouw Anno Nu bevindt zich in een kloof. Er is een diepe barst ontstaan die onze wereld heeft gesplitst in tweeën: het Moderne Westen (Westerse samenleving) en het conservatieve Oosten (Hindoestaanse cultuur). Dit zorgt ervoor dat we constant tegenstellingen voorgeschoteld krijgen en verward raken.

De vragen

 “Thuis moet ik respect hebben voor ouderen; op werk moet ik bijdehanter zijn. Van vriendinnen leer ik dat mijn diploma mijn eerste man is, maar familieleden vragen mij alleen of ik binnenkort ga trouwen. Ik moet zelfstandig werken op school, maar mijn ouders bellen mij om het uur. Tijdens mijn studie heb ik geleerd om duidelijke argumenten te gebruiken in gezonde discussies; thuis wordt discussiëren gezien als ruzie maken. Ik durf niet mijn eigen kompas te varen, omdat ik constant vergeleken wordt met anderen. Ik weet niet met wie ik hierover kan praten en ben bang dat ik zwak over kom. Ik heb dingen meegemaakt in mijn verleden die mij nog steeds achtervolgen. Hoe zijn andere Hindoestaanse vrouwen zo ‘succesvol’ geworden? Zijn ze er überhaupt wel?”

Oorzaken

De reden dat onze vragen niet beantwoord worden is omdat wij:

  1. niet hebben geleerd om onze emoties en gedachten te uiten
  2. onbewust geleerd hebben om met afgunst naar elkaar te kijken
  3. het gevoel hebben dat het of het één of het ander is: of je sluit je compleet af voor de Hindoestaanse cultuur en wordt ‘Westers’ of vice versa

Dit zal uiteindelijk resulteren in een gevoel van leegte. Je mist namelijk de helft van jezelf. Hoe mooi zou het zijn als er een grijs gebied komt voor de nieuwe generatie Hindoestaanse vrouwen? Niet kiezen tussen één wereld, maar gaandeweg jezelf vormen door fouten te (durven) maken, dingen uit te proberen die misschien niet binnen je comfortzone liggen en uiteindelijk normen en waarden te verzamelen op basis van je eigen persoonlijkheid en ervaringen. En dit zonder weerstand van je omgeving? Dit is de visie van HÏVAN.

Het is HÏVAN’s missie om te zorgen dat de blogs de Hindoestaanse vrouwen kracht en verbondenheid bieden zodat zij hun eigen weg naar geluk kunnen vinden.

HÏVAN goals

Het doel van HÏVAN is het ombuigen van de negatieve woorden die geassocieerd worden met de Hindoestaanse cultuur naar:

Krachtig: niet compleet afhankelijk zijn van externe krachten om gelukkig te zijn maar ook de ‘kracht’ van binnenuit stimuleren om alle hindernissen te overwinnen die zich bevinden op ons pad.

Verbonden: niet oordelen en misgunnen, maar ons ‘verbonden’ voelen door te leren van elkaars mooie, eerlijke en soms shockerende verhalen en zo empathie kweken voor elkaar

Eigenzinnig: Geen typisch ‘hokjesdenken’ toepassen maar jezelf en elkaar begrijpen door ‘eigenzinnigheid’ te stimuleren. Overtuigd zijn van jouw kunnen en je eigen inzicht volgen, ook als dit afwijkt van anderen.

Hoe helpen de Hïvan blogs?

In mijn ogen is de eerste stap (h)erkenning bieden. Dit kan door te delen. Bewust zijn van het probleem waar wij tegenaan lopen is al een grote stap. Daarnaast geeft het veel kracht om te lezen dat je niet de enige bent. De blogs zal ik daarom schrijven vanuit een ik-standpunt, zodat het persoonlijk blijft. Waar liep ik vast – hoe voelde ik mij – wat heeft mij geholpen. Ik heb gemerkt dat veel hulpinstanties tekortschieten op dit punt: veel cijfers en statistieken zonder dat er herkenning geboden wordt. Ik begin wel met delen. Hopelijk zullen velen van jullie volgen…

Ben jij de power vrouw die het verschil wil maken?

Het is belangrijk dat wij nu onze trots en angst opzij zetten en eerlijk gaan zijn over wat er speelt. Graag ontvang ik daarom ook jullie persoonlijke verhalen, problemen of tips. Wie weet publiceer ik jouw brief. Wees het voorbeeld waar wij naar zoeken. Jij bent onze Queen B. of liever gezegd Queen H. Je kunt natuurlijk anoniem blijven als je dat wilt. Questions zijn natuurlijk ook gewoon welkom. Ik help je graag zover ik kan.