Over HÏVAN

“Nature never stops growing. It doesn’t wait for anybody. It faces challenges like disasters, harm from humans and storms. But still nature grows slowly in silence. It it so powerful it can even grow through a crack in the concrete. And every tree, plant or flower is beautiful in it’s own way.

We need to look over the fence more often for inspiration, but also need to remind ourselves to water our own yard.”

HÏVAN staat voor Hindoestaanse Vrouw Anno Nu.

In nieuwsberichten wordt de Hindoestaanse cultuur enerzijds bestempeld als mooie cultuur met veel respectvolle tradities en anderzijds wordt de Hindoestaanse cultuur vergeleken met een zwijgcultuur in een verstikkende omgeving.
Men noemt Hindoestanen “modelburgers” en “succesvol”, terwijl sommige Hindoestanen klagen over de geslotenheid van de gemeenschap en de drang om alles perfect te presenteren voor de buitenwereld.

De Hindoestaanse cultuur heeft invloeden van India, Suriname en Nederland. Hier mogen wij trots op zijn. Toch mogen wij onze ogen niet sluiten voor het feit dat Hindoestaanse Vrouwen in Nederland en Suriname koplopers zijn als het gaat om zelfmoordpogingen.

Dit komt o.a. door het volgende: zij voelen zich geestelijk verdoofd, zij kunnen geen balans vinden tussen de moderne westerse cultuur en de traditionele Hindoestaanse cultuur, zij voelen zich beperkt door hun omgeving, zij zijn eenzaam, zij krijgen weerstand van hun familie als zij hun eigen keuzes maken, zij worden uitgehuwelijkt, zij moeten vasthouden aan het idee van “geld en status”, zij moeten leven volgens de vraag: “wat zullen andere mensen denken?”, zij mogen niet openlijk over bepaalde zaken praten, zij hebben te maken met intolerantie wat betreft de partnerkeuze, zij hebben het moeilijk met de wrijving tussen de jonge en oudere generatie, zij hebben een beklemmend thuisfront en worden continu gecontroleerd, zij hebben weinig mogelijkheden tot zelfontplooiing en zij worden verplicht om hun emoties te onderdrukken.

Het platform HÏVAN probeert balans te vinden tussen cultuurbehoud en de vrijheid hebben om jezelf te kunnen zijn. Helaas is vrijheid, succes en geluk nog niet vanzelfsprekend voor elke Hindoestaanse vrouw. HÏVAN probeert hier verandering in te brengen door het volgende:

  • Blogs: blogs over de problemen van de Hindoestaanse vrouwen om meer (h)erkenning te geven aan deze vrouwen. Daarnaast worden ook adviezen gegeven op het gebied van werk, studie en worden er antwoorden gegeven op vragen.
  • Interviews: “wat gebeurd er achter gesloten deuren?” De interviews hebben als doel om meer eenheid en verbondenheid te creëren in de gemeenschap. Succesvolle (Hindoestaanse) vrouwen worden geïnterviewd. De interviews worden online geplaatst, zodat andere Hindoestaanse vrouwen geïnspireerd kunnen raken door levens- en carrièrekeuzes en het verhaal van andere Hindoestaanse vrouwen kunnen lezen.
  • Gastblogs: (Hindoestaanse) vrouwen schrijven gastblogs over verschillende onderwerpen.

Jouw vragen:

 “Thuis moet ik respect hebben voor ouderen; op werk moet ik bijdehanter zijn. Van vriendinnen leer ik dat mijn diploma mijn eerste man is, maar familieleden vragen mij alleen of ik binnenkort ga trouwen.”

“Ik moet zelfstandig werken op school, maar mijn ouders bellen mij om het uur.”

“Tijdens mijn studie heb ik geleerd om duidelijke argumenten te gebruiken in gezonde discussies; thuis wordt discussiëren gezien als ruzie maken.”

“Ik durf niet mijn eigen kompas te varen, omdat ik constant vergeleken wordt met anderen.”

“Ik heb dingen meegemaakt in mijn verleden die mij nog steeds achtervolgen en ik weet niet hoe ik hiermee om moet gaan.”

“Hoe ga ik om met de taboes van de Hindoestaanse cultuur?”

“Hoe zijn andere Hindoestaanse vrouwen zo ‘succesvol’ geworden? Zijn ze er überhaupt wel?”

Hoe mooi zou het zijn als er een grijs gebied komt voor de nieuwe generatie Hindoestaanse vrouwen? Niet kiezen tussen één wereld, maar gaandeweg jezelf vormen door fouten te (durven) maken, dingen uit te proberen die misschien niet binnen je comfortzone liggen en uiteindelijk normen en waarden te verzamelen op basis van je eigen persoonlijkheid en ervaringen. En dit zonder weerstand van je omgeving? Dit is de visie van HÏVAN.

Wie ben ik?

Ik heb gekozen om (nu nog) anoniem te blijven. In mijn ogen is er vooral behoefte aan (h)erkenning. Wat Hindoestaanse Vrouwen nodig hebben zijn succesverhalen, maar ook eerlijke verhalen van Hindoestaanse Vrouwen (de ervaringsdeskundigen) over opvoeding, identiteitscrisis, de Hindoestaanse cultuur, carrière keuzes, levensvragen en andere thema’s. Ik zie mijzelf dus absoluut niet als expert op dit gebied. Net als jij ben ik een ervaringsdeskundige die met HÏVAN Hindoestaanse Vrouwen wil helpen door mijn passie voor schrijven, ontwikkeling en mensen samenbrengen.